Nem küld több pénzt Szudánba a Világbank a puccs miatt

október 27., szerda 18:05

Felfüggesztette a Szudánnak nyújtandó támogatásait a Világbank, miután a hadsereg megpuccsolta a polgári vezetésű kormányt. Mellette az Afrikai Unió (AU) is felfüggesztette Szudán minden tevékenységét és tagságát, amíg helyre nem állítják az eddigi vezetést. Az Egyesült Államok pedig 700 millió dollárnyi adományt fagyasztott be. Szudán előtt 30 év után nyílt meg márciusban a Világbank 2 milliárd dolláros segélykerete, ezt bukták most el.

Szudánban a katonai és a polgári vezetés két éve egy ingatag egyezséget kötött a hatalom megosztásáról, amit Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok a hét elején felrúgott. Hétfőn országszerte tüntetések kezdődtek, miután a katonák minisztereket és más polgári vezetőket vettek őrizetbe. Amikor a katonák tüzet nyitottak a tömegre, legalább 10 ember meghalt. Azóta a katonák házról házra járnak Kartúmban, hogy elfogják a tüntetések szervezőit.

Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Burhan magyarázata szerint a puccsra azért volt szükség, hogy elkerüljék a polgárháborút, majd igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy elkötelezettek a demokrácia mellett és 2023-ban szabad választásokat tartanak. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt