Oltási igazolásokat hamisító bűnbandára csaptak le Romániában

járvány
2021 október 28., 10:43
comments 1

168 gyanúsítottat állítottak elő egy védettségi igazolványokat hamisító banda elleni nyomozásban a román hatóságok. A gyanú szerint Bukarest II. kerületében az oltóközpont a gyermekvédelmi hatóságtól átvezényelt munkatársai megváltoztatták a hivatalos oltási regiszterbe vezetett adatokat, így adtak ki védettségi igazolványokat olyanoknak, akik valójában nem is kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

A hatóságok már augusztusban felfigyeltek erre, most öt helyszínen tartottak házkutatást az ügyben.

A kerület polgármestere, Radu Mihaiu tájékoztatása szerint a Neghinita napközi otthonban berendezett oltóközpontot a rendőrségi helyszínelés miatt ideiglenesen bezárták, és bár most Romániában égető szükség volna ilyen oltóközpontokra - az ország népességének csupán a harmada kapta meg eddig a védőoltást, miközben ott éppen tombol a járvány negyedik hulláma -, csak akkor nyitják újra, ha a teljes személyzetét lecserélték.

Romániában nem ez az első eset, hogy hamis védettségi igazolványok kiadásán érnek olyanokat, akiknek elvben a népesség beoltása volna a feladatuk. A múlt héten egy Prahova megyei oltási központban és négy háziorvosnál razziáztak, abban az ügyben 35 gyanúsítottat állítottak elő, mert kenőpénz fejében oltásszkeptikusoknak adtak védettségi igazolványt.

A Pro TV híradója szerint a hamis oltási igazolásokat már közösségi oldalakon is hirdetik. Jelentésük szerint 400 lejért (csaknem 30 ezer forintért) lehet a "QR-kódos ellenőrzés próbáját is kiálló" védettségi igazolást beszerezni. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.