Csalás miatt vádat emelt Sepp Blatter és Michel Platini ellen a svájci ügyészség

2021 november 2., kedd 16:28
Michel Platini, az UEFA volt elnöke és a FIFA egykori elnöki tanácsadója, valamint Sepp Blatter egykori FIFA-elnök Fotó: VALERY HACHE, FABRICE COFFRINI/AFP

Sepp Blatter volt FIFA-elnököt és korábbi tanácsadóját - a későbbi UEFA-elnökké avanzsált - Michel Platinit csalással és más bűncselekményekkel vádolják a svájci hatóságok egy 2011-ben történt kifizetéssel kapcsolatban.

A svájci főügyészség kedden tette közzé a vádiratot egy 2015 óta, azaz hat éve zajló nyomozás végén.

Az egykori sportvezetőket azzal vádolják, hogy 2011-ben jogalap nélkül folyósítottak 2 millió svájci frankos kifizetést a szövetség számlájáról Platini részére.

Az egykori elnöknek, a jelenleg 85 éves Blatternek és az UEFA-t éveken át elnökként vezető 65 éves Platininek a svájci szövetségi büntetőbíróság (FCC) előtt kell felelniük az ügyben - akár hónapokon belül.

A vádirat szerint Platini 2011-ben azzal fordult a szövetséghez, hogy fizessenek ki neki visszamenőleg plusz prémiumot azért, mert 1998 és 2002 között - Blatter első mandátuma idején - elnöki tanácsadóként dolgozott. Blatter heteken belül engedélyezte és felügyelte az összeg kifizetését, amiről állítása szerint korábban szóban megállapodtak.

Az ügyészség szerint erre jogalap nélkül került sor, azaz a felek megkárosították a FIFA vagyonát, és gyarapították Platiniét, aki a nevezett időszakban évi 300 000 svájci frankot kapott a szövetségtől tanácsadói munkájáért, és erről szerződést is kötöttek vele. Viszont az állítólagos prémiumról nincs szerződés.

A legviccesebb részlet, hogy Blatter állítása szerint Platini azért csak 2010-ben követelte a pénzt, mert a FIFA korábban nem tudta kifizetni a teljes összeget, és a kifizetés késett.

A csalás vádja mellett Blattert hűtlen kezeléssel és okirat-hamisítással is megvádolták - Platinit csalással, hűtlen kezeléssel, hamisítással és Blatter állítólagos hűtlen kezelésében történt bűnrészességgel vádolják. Csalásért akár öt évig terjedő börtönbüntetés is adható Svájcban. (Fotmob / Sky News)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt