Egy jeruzsálemi aukciós ház elárverezi az auschwitzi rabok tetoválásához használt bélyegzőket

külföld
2021 november 2., 17:30
comments 1
photo_camera Batcheva Dagan holokauszt-túlélő mutatja a 45554-es számú sorszámot, amit az auschwitzi haláltáborban tetováltak az alkarjára Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Komoly vita támadt Izraelben azok után, hogy egy jeruzsálemi aukciós ház áruba bocsátott egy bélyegzőkészletet, amit az auschwitzi haláltáborban a rabok tetoválásához használtak.

A Tzolmans aukciós ház honlapján úgy hirdeti a tárgyakat mint a holokauszt egyik legmegdöbbentőbb tárgyi hagyatékát, és természetesen nem is ez volt a vita tárgya, hanem az, hogy árverésen van-e a helye az ezekhez hasonló, történelmi jelentőségű emléktárgyaknak.

A házat működtető Meir Tzolman a Times of Israel kérdésére azt mondta, ő lenne az utolsó, aki alábecsülné a holokauszt emlékét vagy tiszteletlenül állna hozzá, célja pedig az árveréssel épp az, hogy növelje az emberek vágyát a múlt tragédiáinak megértése iránti, valamint biztosítsa, hogy a tárgy a megfelelő kezekbe kerüljön, és ne tűnjön el a történelem lapjairól.

A tétel 14 bélyegzőből és a gyártócég, az Aesculap használati utasításából áll.

Az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma szerint a foglyokat eredetileg számok alakjában elrendezett, cserélhető tűkből álló bélyegzőkkel tetoválták, majd a tintát a sebbe dörzsölték.

Az aukciós ház szerint mindössze három hasonló készlet létezése ismert. Az egyiket a Szentpéterváron található Katonai Orvosi Múzeumban, a másikat az Auschwitzi Múzeumban őrzik, amely a tábor helyszínének állít emléket.

Zsidó vezetők és szervezetek viszont amorálisnak tartják az aukciós ház árverését. Az izraeli Yad Vasem nemzeti holokauszt-emlékhely elnöke, Dani Dayan ellenzi a holokauszt idejéből származó zsidó vagy náci tárgyak piacának létezését, és szerinte egyszerű kapzsiság vezérli a ház működtetőit.

Az Európai Zsidó Szövetség vezetője, Menachem Margolin rabbi levélben fordult az izraeli igazságügyi miniszterhez, és felszólította, hogy akadályozza meg az aljas szándékú nyerészkedést.

A tárgyak árverésére a tervek szerint november 9-én kerül sor. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt