Egy a hagyományos szamoai gyógyászatban használt növény olyan hatásos lehet, mint az ibuprofen

gyógyszeripar
2021 november 04., 09:57
comments 10

Egy matalafi néven ismert növény – ami Szamoában annyira gyakori, hogy állítólag „minden hátsó kertben megtalálható„ – levelei egy új tanulmány szerint ugyanolyan hatékonyak lehetnek a gyulladáscsökkentésben, mint az ibuprofen, és akár olyan betegségek kezelésére is felhasználhatók, mint a Parkinson-kór és a rák.

A matalafi (Psychotria insularum) leveleit évszázadok óta használják a szamoai hagyományos gyógyászatban a lázzal, fájdalommal, duzzanatokkal és légúti fertőzésekkel járó gyulladások kezelésére. Seeseei Molimau-Samasoni, a tanulmány szerzője azt mondta, a kutatás során először szkeptikus volt, mert a növény körül „különösen sok babona élt még a hagyományos orvoslásban is”. Végül azonban arra jutottak, hogy a matalafi leveleinek „már nemcsak a gyulladáscsökkentő potenciálját tudjuk kiemelni, hanem a rák, a neurodegeneratív betegségek, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a covid kezelésében rejlő lehetőségeket is”. A hagyományos gyógyászatban a matalafi leveleit „felaprítják és a kipréselt levét itatják meg a beteggel”, néha pedig „bedörzsölik a levelekkel a beteget vagy a sebét”.

„Kihívást jelent, hogy a modern és a hagyományos orvoslás közül az emberek mindig csak az egyik típusú orvoslásra összpontosítanak, mielőtt a másikat is megnéznék” – mondta Molimau-Samasoni, aki szerint sokan azt gondolják, hogy a hagyományos gyógyászat csak levelek összepürésítéséből áll, és hogy az emberek csak a placebóhatás miatt szedik, de úgy gondolja, „nem szabad elfelejteni, hogy a hagyományos gyógyászat jelentős mértékben hozzájárult a modern gyógyszerek világához, amire példa az aszpirin is”.

Arról is beszélt, hogy valószínűleg még évekbe telik, mire engedélyezett gyógyszerként elérhetővé válik, de szerinte ez segíthet egy szélesebb körű kutatást is, hogy a hagyományos szamoai gyógyszereket hogyan lehetne használni a modern gyógyászatban. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.