Mélytengeri vízzel hűtenek egy kórházat Tahitin

2021 november 7., vasárnap 12:51

Az óceán mélyének hideg vizével hűtenek egy kórházat Francia Polinézián, a világ legnagyobb ilyen jellegű klimatizáló berendezése szombaton készült el Tahiti szigetén. A Csendes-óceán 900 méteres mélységéből felhozott 5 Celsius-fokos víz hűtésre való felhasználása a Taaone kórházban 2 százalékkal csökkenti Tahiti szigetének villamosáram-szükségletét, ami évi 2,5 millió euró megtakarítást eredményez.

A hideg mélytengeri vizet használó légkondicionálási technológia (Sea Water Air Condioning - SWAC) keretében egy 2,8 kilométer hosszú csövön át szivattyúzzák fel a hideg vizet, amellyel egy hőcserélő berendezésben hűtik le a kórház zárt klímarendszerében keringő édesvizet úgy, hogy a kétféle víz nem keveredik. A két csőrendszer összekötésének kényes művelete szombaton fejeződött be, a tesztüzemet követően várhatóan december 1-jén avatják fel a SWAC-ot.

A tenger mélye Francia Polinéziánál Fotó: J-M MILLE/Only France via AFP

Polinéziában már két szigeten, Bora Borán és Tetiaroán is klimatizálnak szállodákat mélytengeri vízzel, de Tahiti az első, ahol közintézmény légkondicionálását oldják meg vele, ráadásul a kórházi rendszer kapacitása kétszerese a már meglévőkének. A rendszer óránként 1 millió liter vizet tengervizet forgat át.

A 31 millió dolláros befektetés 10-15 éven belül megtérül a számítások szerint. Tahitin az elektromos áram több mint kétharmadát importált kőolaj elégetésével nyerik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt