20 ezer ukrán és 6 ezer kínai kapott tavaly tartózkodási engedélyt Magyarországon

gazdaság
2021 november 08., 06:38
comments 1

Tavaly a járvány miatt sokkal kevesebb tartózkodási engedélyt adtak ki az Unióban nem EU-s országok polgárainak: a 2019-es 2,9 millió után csak 2,2 milliót - derül ki az Eurostat friss összegzéséből. Érdekes, hogy az összes tartózkodási több mint egynegyedét Lengyelország adta ki, a lengyel-német-spanyol trió pedig együtt több mint a felét.

Magyarország tavaly 54835 darabot. A vendégmunkásoknak és a határon túli magyaroknak köszönhetően azon belül toronymagasan Ukrajnából jöttek a legtöbben tartózkodásival, 20744-en. A toplista másodikja Kína (Hongkongot is ideszámolva) hatezer engedéllyel, majd Vietnám 3 ezerrel, aztán Szerbia és Dél-Korea bő 2-2 ezerrel. Ezernél többen rajtuk kívül Törökországból, Indiából, az USA-ból és Oroszországból érkeztek hosszabb időre.

A statisztika jól mutatja, ahogy - talán az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt - három éve igencsak meglódult a kiadott engedélyek száma. 2009-ben és 2013-ban stabilan 14 ezer körül volt az évente kiadott engedélyek száma, ami még 2016-ban sem érte el a 23 ezret, majd alaposan megugrott. Az elmúlt három évben sorrendben 56 ezer, 62 ezer majd közel 55 ezer engedélyt adtak ki.

A régióban messze hozzánk szeretnek leginkább járni a kínaiak is: a magyarországi 5998 engedélyhez képet Szlovákiába tavaly 140, Szlovéniában 176, Horvátországban 430, Romániában 431, Ausztriában pedig 632 tartózkodásit adtak kínaiaknak.

Az Eusotat azt is vizsgálta, hogy honnan milyen célból érkeztek hozzánk. Az ukránok és szerbek túlnyomó részt dolgozni, a kínaiak kétharmada, az oroszok fele viszont egyéb okokat jelölt meg. A szírek kétharmada, vagyis 277 fő tanulni jött hozzánk, az irakiak harmada - 81 fő - pedig családi okok miatt.

(via 24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.