Tízezrek kérik Szingapúrban, hogy ne végezzék ki a nagyon alacsony IQ-jú férfit

külföld
2021 november 09., 05:19
comments 7

Szerda hajnalban akasztották volna fel Nagaenthran Dharmalingamot Szingapúrban, de a férfi az utolsó pillanatban 24 órás halasztást kapott, ügyében kedden még egyszer össze fog ülni a bíróság.

A férfit 2009-ben tartóztatták le, amikor 21 évesen heroint próbált meg becsempészni Malajziából, írja a BBC. A világ egyik legszigorúbb drogtörvényéről ismert államban a csempészésért könnyen halálbüntetés járhat, Nagaenthran ítélete ennyiben nem is lenne kirívó. Ugyanakkor a malajziai férfinak a hivatalos orvosi vizsgálatok alapján is 69 az IQ-ja, ami már értelmi fogyatékosságnak minősül.

A szingapúri kormány szerint viszont a férfi tisztában volt cselekedetei természetével, és meg tudta ítélni, hogy helyes vagy rossz, amit cselekszik.

Mint a lap írja, a szigorú szingapúri drogtörvényeket, illetve az azokkal járó halálbüntetéseket a helyiek többsége általában támogatja vagy elfogadja, ugyanakkor ez az eset most szemmel láthatólag más megítélés alá került: eddig több mint 60 ezer szingapúri írta alá a petíciót, melyben Nagaenthran számára kegyelmet kérnek. A közösségi oldalakon is kifejezetten sokan kérik, hogy ne végezzék ki a férfit.

Testvére, Sarmila Dharmalingam szerint az sem világos, hogy Nagaenthran ténylegesen érti-e, hogy mibe keveredett.

Nagaenthran 2009-ben 43 gramm heroinnal bukott le, miközben megpróbált belépni az országba. A törvények szerint 15 gramm fölött már halálbüntetés jár. Tárgyalása során egyszer azt mondta, hogy kényszerítették a csempészésre, később viszont azt, hogy pénzre volt szüksége, és azért tette. A bíróság végül akasztásos halálbüntetésre ítélte. 2015-ben értelmi fogyatékosságára hivatkozva fellebbeztek, és életfogytiglani börtönbüntetést kértek a számára, ugyanakkor az állam által kirendelt pszichiáterek sem értettek egyet abban, hogy pontosan milyen mentális állapotban van a férfi. A bíróság ezért végül nem adott kegyelmet.

Nemzetközi jogvédő szervezetek mellett szingapúriak tömege is felháborodott a döntésen. Tüntettek Nagaenthran sorsa miatt hazájában, Malajziában is, és az ország miniszterelnöke, Ismail Sabri Yaakob is személyesen lobbizott a férfi életéért, egyelőre nem sok sikerrel.

A férfi 10 éve volt halálsoron, míg nemrég közölték a nővérével, hogy hamarosan eljön az akasztás napja. A férfi családja két hetet kapott, hogy meglátogassák, amit végül csak egy közösségi finanszírozási kampánynak köszönhetően tudtak megtenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.