A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint tragikus, ha az összes oltatlan tanár kiesik a rendszerből

járvány
2021 november 13., 14:29
comments 8

Várhatóan hétfőn kapják meg a tanárok a kötelező oltásról szóló tájékoztató levelet, ami szerint az állami fenntartású iskolákban kötelező lesz felvenni az oltást, aki ezt nem vállalja, fizetés nélküli szabadságra küldik. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint minden egyes tanár, aki emiatt kikerül a rendszerből, hatalmas veszteség. A munkaerőhiánnyal küzdő köznevelésben minden ember számít, mondta az Inforádiónak, hiszen a nyugdíjazások miatt évente mintegy hatezren kerülnek ki a rendszerből, és közben a felsőoktatásból csak nagyjából kétezer új pedagógus érkezik.

"Kétségtelen viszont az is, hogy jelen pillanatban, ha a pedagóguspályán levők közül, ahol egyébként 90 százaléknál is magasabb az átoltottság, fel fognak mondani vagy fizetés nélküli szabadságon töltenek bármekkora időszakot is, akkor minden egyes ember számítani fog, és minden egyes ember hiányozni fog a rendszerből"

- tette hozzá Horváth Péter. Szerinte

"az állami fenntartásban dolgozók száma százezres nagyságrendű, ha a 10 százaléknyi kollégából, aki nem átoltott, egyik sem venné fel az oltást, az teljesen tragikus következményekkel járna szinte minden egyes régióban."

Horváth, aki a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója is, elmondta, hogy saját intézményének 70 fős tanári karából öten nem vették még fel az oltást. Szerinte közülük hárman vállalják majd az oltást, de az előzetes beszélgetések és egyeztetések alapján ketten nem fogják beoltatni magukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.