Romániában Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi minisztert jelöli kormányfőnek a Nemzeti Liberális Párt

külföld
2021 november 18., 13:30

Romániában a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi minisztert jelöli miniszterelnöknek a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen alakítandó nagykoalíciós kormány élére - döntötte el csütörtökön egyhangúlag a párt végrehajtó bizottsága.

A PNL elnöke, Florin Citu ügyvivő kormányfő azt követően lépett vissza Ciuca javára, hogy a PSD leszögezte: nem tud bizalmat szavazni egy olyan politikusnak, akinek előző kormányát októberben megbuktatta.

Nicolae Ciuca tavaly januárban Románia védelmi minisztereként egy brüsszeli NATO tanácskozáson.
photo_camera Nicolae Ciuca tavaly januárban Románia védelmi minisztereként egy brüsszeli NATO tanácskozáson. Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Mivel a PSD és a PNL is igényt tart a miniszterelnöki posztra, azt már korábban eldöntötték, hogy a tisztséget felváltva töltik be. A PNL továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a rotációs rendszerben a liberális kormányfő legyen az első. A PSD Marcel Ciolacu pártelnököt jelölte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.