Meghalt Dél-Korea egykori katonai diktátora, Cson Tu Hvan

november 23., kedd 9:13

Kilencvenéves korában kedden meghalt Cson Tu Hvan, Dél-Korea egykori katonai diktátora. A tájékoztatás szerint Cson nyugat-szöuli otthonában halt meg hosszan tartó krónikus betegsége következtében.

A dél-koreai elnöki hivatal a nap folyamán részvétét fejezte ki a családtagok felé, jóllehet Pak Kjun Mi elnöki szóvivő sajnálatát fejezte ki, amiért Cson sosem kért bocsánatot a tetteiért, hozzátéve, hogy a hivatal nem képviselteti magát a megemlékezésen.

A kormányzó Demokrata Párt részéről azt közölték, hogy az elhunyt - múltbeli bűnei miatt - nem jogosult állami temetésre.

Cson Tu Hvan 65 évesen, amikor elhagyhatta a börtönt Fotó: KIM JAE-HWAN/AFP

A legfőbb ellenzéki tömörülés, a Népi Erő Pártja (PPP) részéről nem kívánták a halálhírt kommentálni, de hozzátették, hogy elnökjelöltjük, a Csont egyébként korábban méltató Jun Szok Jol nem látogat el a megemlékezésre.

Az egykori tábornok 1979-ben került hatalomra katonai puccsal, egy évvel később vérbe fojtott egy demokráciapárti tömegtüntetést Kvangdzsuban. Hivatalos adatok szerint a karhatalmi intézkedések következtében több mint kétszázan vesztették életüket és 1800-an sebesültek meg. Cson 1988-ig töltötte be az államfői tisztséget, amelynek során kemény kézzel irányította országát. A túlkapások és a politikai másként gondolkodók elnyomása mellett elnökségéhez gazdasági fellendülés is kötődött.

Cson Tu Hvan a diákság vezette, demokratikus reformokat követelő országos tüntetési hullám nyomán kényszerült lemondani.

1996-ban a 17 évvel korábbi katonai államcsínyben és a kvangdzsui vérengzésben játszott szerepéért árulás vádjával halálra ítélték, de később elnöki kegyelmet kapott. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt