Jelen: 200 millió forintért semmisít meg 5 milliárd forint értékű, lejárt PCR-tesztet a kormány

agybaj
2021 november 24., 06:10
comments 29

Közel 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt PCR-teszt megsemmisítését rendelték el a Jelen információi szerint. A lap úgy tudja, a tesztek leselejtezését az Országos Kórház Főigazgatóság rendelte el, a munkát pedig a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi.

A több milliárd forintnyi PCR-teszt beszerzését a Külügyminisztérium bonyolította. A Jelen azt írja, a Fosun típusú tesztből – aminek darabja 6070 forint volt – 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. Ezek idén tavasszal jártak le, de ezeken felül vásároltak 161 millióért a Clinomics termékéből is, darabját 2593 fortintért, de ezek a tesztek is idén tavasszal jártak le. Ahogy a Maccura tesztjei is idén áprilisban jártak le – ezekből a Jelen szerint 1,355 milliárdért vásárolt a külügy, 4106 forintos darabáron.

Ezeket a teszteket semmisítik meg most a lap információi szerint darabonként 206 forintért, így az ötmilliárd fortint értékben vásárolt és fel nem használt tesztek eltüntetése most több mint 200 millió forintba kerül.Vagyis ahelyett, hogy ingyen teszteltek volna velük, ezeket a teszteket legyártatták, idehozatták, kifizették, tárolták, majd most még több pénzt költenek a megsemmisítésükre.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság nem cáfolta a Jelen értesülését, de csak annyit közöltek, hogy a lap kérdéseinek megválaszolása veszélyeztetné feladatai ellátásában az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.