Koszovó és Albánia egyesítéséről beszélt az albán miniszterelnök

külföld
2021 november 29., 15:45
comments 3

Albánia miniszterelnöke elérkezettnek látta az időt, hogy felrúgjon egy méhkast. Ha népszavazást tartanának Albánia és Koszovó egyesüléséről, ő igennel szavazna, jelentette ki Edi Rama a két ország múlt pénteki közös kormányülésén, Elbasan városában az albán Exit híroldal jelentése szerint.

Edi Rama albán miniszterelnök a közös albán-koszovói kormányülést követő sajtótájékoztatón 2021. november 26-án az albániai Elbasanban.
photo_camera Edi Rama albán miniszterelnök a közös albán–koszovói kormányülést követő sajtótájékoztatón 2021. november 26-án az albániai Elbasanban Fotó: OLSI SHEHU/Anadolu Agency via AFP

Rama újságírói kérdésre válaszolva jelentette ki, hogy igennel szavazna a két ország egyesítéséről szóló népszavazáson, amit szerinte a jövőben biztos meg is fognak rendezni. Arra már nem tudott válaszolni, hogy mikor és hogyan tartanák meg ezt a népszavazást.

Koszovó és Albánia egyesülése igen kényes téma a térségben, már csak azért is, mert e két országon kívül a mindkettővel szomszédos Észak-Macedóniában is jelentős albán kisebbség él, amiben feltámadhat a vágy a csatlakozásra a Koszovó és Albánia egyesülésével létrejövő Nagy-Albániához.

Arról nem is beszélve, hogy mit szólna mindehhez Szerbia, ami Koszovót a szerbek ősi földjének tartja, és nyáron nem tétovázott a katonai erejét fitogtatni akkor, amikor a koszovói szerb kisebbség jogainak védelmében lépett fel. Ana Brnabić miniszterelnök máris azzal vádolta Ramát, hogy a térség stabilitásának és biztonságának alapjait kezdi ki a nyilatkozatával.

Az elbasani közös kormányülésen Koszovó és Albánia vezetői abban máris megállapodtak, hogy de facto eltörlik a határokat a két ország között: megszűnik a határellenőrzés, az áruforgalomban is enyhítenek az ellenőrzéseken, a két ország állampolgárai pedig akár ötéves letelepedési és munkavállalási engedélyt is kaphatnak a másikban. Továbbá kölcsönösen elismerik az egyetemi diplomákat, illetve az egészségbiztosítási kártya is érvényes lesz mindkét országban. (Via Euractiv)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.