Helyesbítenék gyerek-Pfizer témában

járvány
2021 december 02., 16:05
comments 2

A helyzet bonyolult, az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy tévedtem. Annyiban biztosan, hogy van eltérés a most, illetve a korábban beszerzett Pfizer-védőoltások között - bár arról szó sincs, hogy újfajta hatóanyagot fejlesztett volna a Pfizer. A vakcina hatóanyaga azonos, ahogy azt a gyógyszert október 29-én elsőként engedélyező amerikai szakhatóság, az FDA közleményéből is következik. Ez ugyanis arról szól, hogy a Pfizer vakcinájának vészhelyzeti engedélyét - ekkor még nem volt rendes engedélye a védőoltásnak - kiterjesztették az 5-11 éves korosztályra is, azzal a kitétellel, hogy míg a 12 éven felüliek esetén 30 mikrogramm, a 12 éven aluliaknál 10 mikrogramm a hatóanyag adagolása. Ez alapján írtam - mint alább kifejtem, tévesen - hogy nincs "gyerekpfizer".

Mert bár hatóanyagában valóban nincs eltérés a két vakcina között, az adagolás miatt mégiscsak más az újonnan és a régebben beszerzett vakcina. A korábbi, nagyobb hatóanyagú dózist arányaiban kevésbé kell hígítani - ez a hígítási arány gyerekdózisnál 0,1 milliliternyi oltóanyagot eredményezne, amit az amerikai Járványügyi Központ szerint vakcináknál általában "túl kis adagnak" tartanak.

Összefoglalva tehát

  • a két oltóanyag hatóanyaga ugyanaz;
  • formulációja azonban eltér.

A formuláció alapvetően a tárolást és a logisztikát teszi könnyebbé, mert az új változat alacsonyabb hőmérsékleten is sokkal tovább eltartható, illetve így lehetséges megfelelő módon higítani a beadás előtt.

Ez átmenetileg lesz csak így, a tervek szerint minden gyárban átállnak az új formulációra, vagyis hamarosan ténylegesen csak egyfajta Pfizer-vakcina lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.