Koronavírus-számok Magyarországon 1/21/2022
Elhunytak + 65 Σ 40 822
Kórházban + 1 Σ 2 674
Fertőzöttek + 15 957 Σ 1 401 457
Tesztek + 49 275 Σ 9 661 929
Oltottak + 4 042 Σ 6 329 185
A legújabb trendek

Helyesbítenék gyerek-Pfizer témában

2021 december 2., csütörtök 16:05
2

A helyzet bonyolult, az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy tévedtem. Annyiban biztosan, hogy van eltérés a most, illetve a korábban beszerzett Pfizer-védőoltások között - bár arról szó sincs, hogy újfajta hatóanyagot fejlesztett volna a Pfizer. A vakcina hatóanyaga azonos, ahogy azt a gyógyszert október 29-én elsőként engedélyező amerikai szakhatóság, az FDA közleményéből is következik. Ez ugyanis arról szól, hogy a Pfizer vakcinájának vészhelyzeti engedélyét - ekkor még nem volt rendes engedélye a védőoltásnak - kiterjesztették az 5-11 éves korosztályra is, azzal a kitétellel, hogy míg a 12 éven felüliek esetén 30 mikrogramm, a 12 éven aluliaknál 10 mikrogramm a hatóanyag adagolása. Ez alapján írtam - mint alább kifejtem, tévesen - hogy nincs "gyerekpfizer".

Mert bár hatóanyagában valóban nincs eltérés a két vakcina között, az adagolás miatt mégiscsak más az újonnan és a régebben beszerzett vakcina. A korábbi, nagyobb hatóanyagú dózist arányaiban kevésbé kell hígítani - ez a hígítási arány gyerekdózisnál 0,1 milliliternyi oltóanyagot eredményezne, amit az amerikai Járványügyi Központ szerint vakcináknál általában "túl kis adagnak" tartanak.

Összefoglalva tehát

  • a két oltóanyag hatóanyaga ugyanaz;
  • formulációja azonban eltér.

A formuláció alapvetően a tárolást és a logisztikát teszi könnyebbé, mert az új változat alacsonyabb hőmérsékleten is sokkal tovább eltartható, illetve így lehetséges megfelelő módon higítani a beadás előtt.

Ez átmenetileg lesz csak így, a tervek szerint minden gyárban átállnak az új formulációra, vagyis hamarosan ténylegesen csak egyfajta Pfizer-vakcina lesz.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt