Rekordszinten van a 15 évesnél fiatalabb fertőzöttek száma Magyarországon

járvány
2021 december 02., 14:01

Két hét alatt háromszorosára nőtt, és rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, írja az Inforádió az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján.

A rádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin elmondta, hogy tapasztalataik szerint is sokkal több a beteg gyerek, mint a korábbi hullámok idején, ráadásul sokkal több gyerek kerül kórházba is.

"Igyekszünk minden egyes gyereknél nagyon pontosan elhatárolni, hogy ki az, aki kockázati csoportba tartozik, és elvégeztetni a teszteket, és valóban azt találjuk, hogy egyre több tünetes gyerekkel találkozunk" – mondta el Havasi Katalin, aki kiemelte, hogy a delta variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

"Talán ennek az is az oka, hogy az idősek között többen oltottak már, és a gyerekek ilyen szempontból védtelenebbek, illetve önmagában az, hogy a delta variáns sokkal nagyobb vírusszámot produkál a betegek torkában, sokkal fertőzőbb egyetlen beteg, többeket fertőz meg. Maga a vírus is több tünetet okoz, mint a korábbiak" – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A korábbi variánsokkal ellentétben a gyerekeknél a delta variáns esetében gyakoribb tünet a hasfájás, a hasmenés, a hányás, emellett a láz, a gyengeség és a felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés. Kórházba többek között a kifejezett gyengeség, a táplálási nehezítettség, a nagyon erős hasfájás, a hasmenés vagy akár a tüdőgyulladás miatt kerülnek a gyerekek.

"A legsúlyosabb esetekben előfordulhat a légzési elégtelenség, szerencsére az, hogy lélegeztetőgépre kerüljön gyerek, ritkán fordul elő, de sajnos intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak" – mondta még el Havasi Katalin.

Az Inforádió hozzáteszi, hogy a hivatalos adatok szerint 38 százalékos a 12-15 évesek átoltottsága, de Havasi szerint egy ilyen erősen terjedő vírusnál magasabb átoltottságra lenne szükség a fertőzések megállításához: "Biztos, hogy 90 százalék fölötti átoltottságra lenne szükség, úgyhogy én nagyon biztatnék minden gyereket, minden édesanyát, hogy gondolja meg, hogy igazán a vírustól kell félni, és nem az ellene védő oltástól".

Eredetileg december 20-án indulhatott volna az 5-12 évesek oltása, de az EU egy héttel előre hozta a Pfizer-vakcinák szállítását. A házi gyermekorvosok ugyanakkor egyelőre nem kapták meg az eljárásrendet és a pontos kezdési időpontot.

Havasi Katalin hozzátette, hogy a 12 év fölöttiekhez hasonlóan a háziorvosok szívesen oltanák a 12 év alattiakat is a praxisokban, hiszen szerencsés, ha a kisebbeket a szülő jelenlétében oltják, és a legtöbb szülő és gyerek a saját háziorvosában bízik meg, hozzátette azonban, hogy lehetnek olyan helyzetek, amikor oltópontok vagy akár az iskola is szóba jöhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.