Rekordszinten van a 15 évesnél fiatalabb fertőzöttek száma Magyarországon

járvány
2021 december 02., 14:01

Két hét alatt háromszorosára nőtt, és rekordszinten van a 15 év alatti koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, írja az Inforádió az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján.

A rádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin elmondta, hogy tapasztalataik szerint is sokkal több a beteg gyerek, mint a korábbi hullámok idején, ráadásul sokkal több gyerek kerül kórházba is.

"Igyekszünk minden egyes gyereknél nagyon pontosan elhatárolni, hogy ki az, aki kockázati csoportba tartozik, és elvégeztetni a teszteket, és valóban azt találjuk, hogy egyre több tünetes gyerekkel találkozunk" – mondta el Havasi Katalin, aki kiemelte, hogy a delta variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

"Talán ennek az is az oka, hogy az idősek között többen oltottak már, és a gyerekek ilyen szempontból védtelenebbek, illetve önmagában az, hogy a delta variáns sokkal nagyobb vírusszámot produkál a betegek torkában, sokkal fertőzőbb egyetlen beteg, többeket fertőz meg. Maga a vírus is több tünetet okoz, mint a korábbiak" – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A korábbi variánsokkal ellentétben a gyerekeknél a delta variáns esetében gyakoribb tünet a hasfájás, a hasmenés, a hányás, emellett a láz, a gyengeség és a felső légúti tünetek, a nátha, a köhögés. Kórházba többek között a kifejezett gyengeség, a táplálási nehezítettség, a nagyon erős hasfájás, a hasmenés vagy akár a tüdőgyulladás miatt kerülnek a gyerekek.

"A legsúlyosabb esetekben előfordulhat a légzési elégtelenség, szerencsére az, hogy lélegeztetőgépre kerüljön gyerek, ritkán fordul elő, de sajnos intenzív osztályos kezelést igénylő gyerekek is vannak" – mondta még el Havasi Katalin.

Az Inforádió hozzáteszi, hogy a hivatalos adatok szerint 38 százalékos a 12-15 évesek átoltottsága, de Havasi szerint egy ilyen erősen terjedő vírusnál magasabb átoltottságra lenne szükség a fertőzések megállításához: "Biztos, hogy 90 százalék fölötti átoltottságra lenne szükség, úgyhogy én nagyon biztatnék minden gyereket, minden édesanyát, hogy gondolja meg, hogy igazán a vírustól kell félni, és nem az ellene védő oltástól".

Eredetileg december 20-án indulhatott volna az 5-12 évesek oltása, de az EU egy héttel előre hozta a Pfizer-vakcinák szállítását. A házi gyermekorvosok ugyanakkor egyelőre nem kapták meg az eljárásrendet és a pontos kezdési időpontot.

Havasi Katalin hozzátette, hogy a 12 év fölöttiekhez hasonlóan a háziorvosok szívesen oltanák a 12 év alattiakat is a praxisokban, hiszen szerencsés, ha a kisebbeket a szülő jelenlétében oltják, és a legtöbb szülő és gyerek a saját háziorvosában bízik meg, hozzátette azonban, hogy lehetnek olyan helyzetek, amikor oltópontok vagy akár az iskola is szóba jöhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt