Völner-ügy: Az Orbán-kormány kecsegtető adózással és laza felügyelettel is megágyazhatott a korrupciónak

bűnügy
2021 december 09., 17:09

Az Orbán-kormány sokat tett annak érdekében, hogy a Völner-ügy kapcsán reflektorfénybe került végrehajtó irodák minél nagyobb profittal tevékenykedhessenek - így pedig a végrehajtás sokak számára még vonzóbb karrierlehetőség legyen. Például kedvezményes adózással segítették az irodákat.

A Völner-ügy lényege, hogy az ügyészség szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál (már lemondott) igazságügyi államtitkár a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Az ügyészség által emlegetett MBVK-elnököt Schadl Györgynek hívják, aki amúgy a Budaörsi Járásbíróság illetékességi területének végrehajtója. A SCHADL és TÁRSA Végrehajtó Iroda 2020-ban 356 millió forintos forgalomnak örülhetett, amiből 134,4 millió forint nyereség lett, míg 2019-ben 643 millió forint bevétele és 317 millió forint profitja volt. Belenéztünk az iroda legutóbbi beszámolójába.

A Végrehajtói Iroda 2020. január 1-től tért át a KIVA hatálya alá

- olvasható a dokumentumban.

A kiva a kisvállalati adót fedi, és főleg 2016 óta nagyon népszerű egyszerűsített adónemnek számít. Az Orbán-kormány még 2013-ban vezette be és egyéni cégek mellett például a végrehajtó irodák is élhetnek vele. Ráadásul a mértéke is egyre csökken: eredetileg 16 százalékos volt az adókulcs, de 2017-ben 14 százalék lett, majd például idén már csak 11 százalék, jövőre pedig csak 10 százalék lesz a kiva, ami kiváltja a 9 százalékos társasági adót, illetve a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is. A beszámolóból kiderült, hogy a SCHADL és TÁRSA Végrehajtó Iroda nem is aggódott a jövő miatt.

2021-ben sem számítunk olyan jelentős mértékű elmaradásra, amely az iroda működését veszélyeztetné, illetve bezáráshoz, vagy csődhelyzethez vezetne

- írták.

Ilyen adózási feltételek mellett érthető, hogy miért éri meg nagyon végrehajtónak lenni. Ráadásul csak nagyon kevés, összesen 182 végrehajtói iroda működik az országban, ellenben a végrehajtások során hatalmas vagyonokról rendelkeznek, a sikeres eljárások után pedig törvényileg garantált jutalékuk van. A hvg.hu cikke szerint a vesztegetésgyanú lényege, hogy a nyomozással összefüggésben több mint egy hónapja letartóztatásban lévő MBVK-elnök Schadl György gyakorlatilag pénzért árulhatta az amúgy megpályáztatott praxisokat. Az ár 40-80 millió forint lehetett, amely összegből a kar elnöke esetenként 2-5 millió forint kenőpénzt juttathatott Völner Pál államtitkárnak.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A kecsegtető adózási lehetőségek mellett a törvényi környezet is kedvezhetett a korrupció felbukkanásának. A bírósági végrehajtásról szóló törvény ugyanis rendkívül széles jogokat ad az MBVK-nak. Például:

  • a végrehajtói álláshelyre pályázatot ír ki és a pályázati eljárást lebonyolítja
  • dönt a végrehajtó kizárásáról és új végrehajtó kijelöléséről
  • intézi a végrehajtókkal kapcsolatos panaszügyeket

A 24.hu cikke szerint pedig az MBVK felett szinte teljes kontrollt gyakorolt miniszteri biztosként több mint két éven keresztül Völner Pál államtitkár, akit erre a posztra még 2019 júliusában nevezett ki Varga Judit igazságügyi miniszter. Belenéztünk abba a miniszteri utasításba is, amelyben felsorolták a miniszteri biztos jogosítványait:

  • megismerheti a Kar és szervei által kezelt valamennyi adatot
  • megtekintheti a Kar és szervei bármely iratát
  • felterjesztés előtt jóváhagyja a végrehajtói kinevezési javaslatot
  • gyakorolja a Kar alkalmazottai feletti munkáltatói jogokat

Ez alapján Völner Pál végrehajtási ügyekben gyakorlatilag élet-halál ura volt, nélküle semmiről nem lehetett dönteni. Minden adva volt ahhoz, hogy korrupció legyen, és az ügyészség szerint lett is korrupció.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.