A boszniai szerb parlament elkezdte leválasztani az országrészt Bosznia-Hercegovináról

külföld
2021 december 11., 14:34
comments 9

Hatalmas lépést tett Bosznia-Hercegovina szétszakítása felé a boszniai szerb köztársaság parlamentje. Pénteken éjszakába nyúló ülésen az ellenzéki pártok bojkottja mellett Milorad Dodik, a köztársaság vezetőjének pártja megszavazta a leválást a bosznia-hercegovinai szövetségi állam intézményeiről.

A most elfogadott javaslat értelmében a boszniai szerb kormánynak hat hónapja van előkészíteni az országrész új törvényeit, amelyek világosan kimondják, hogy milyen kérdésekben járnának el önállóan, és melyekben követnék továbbra is a központi boszniai kormány utastásait.

Ez drámai fordulat Bosznia-Hercegovina történelmében, ahol a négy éven át dúló polgárháborút lezáró daytoni békeegyezmény az államot alkotó három nemzetiség szövetségi rendszerét dolgozta ki azzal, hogy az állami szervek működésében egyenlő arányú részvételüket írta elő.

Milorad Dodik és Orbán Viktor a szerb RTRS felvételén.
photo_camera Milorad Dodik és Orbán Viktor a szerb RTRS felvételén. Fotó: RTRS

Dodik - akivel Orbán Viktor magyar miniszterelnök szívélyes viszonyt ápol és gyakorta találkozik - hosszú éve dolgozik a szövetségi állam gyengítésén, és az ország területének 49 százalékát ellenőrző szerb köztársaság intézményeinek megerősítésén, októberben döntött úgy, hogy fokozza a nyomást. Októberben a daytoni békeegyezmény betartását felügyelő nemzetközi főképviselő, az azóta posztjáról már távozott Valentin Inzko rendeletet hozott arról, hogy a srebrenicai népirtás, vagy más háborús bűncselekmények tagadóit, relativizálóit fél évtől akár öt évig terjedő börtönnel is lehet sújtani. Dodik egyből jelezte, hogy a szerb köztársaság nem hajlandó végrehajtani ezt a rendeletet, majd ez alapján további szövetségi törvények hatálya alól is megpróbálta kivonni az országrészt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.