A boszniai szerb parlament elkezdte leválasztani az országrészt Bosznia-Hercegovináról

külföld
2021 december 11., 14:34
comments 9

Hatalmas lépést tett Bosznia-Hercegovina szétszakítása felé a boszniai szerb köztársaság parlamentje. Pénteken éjszakába nyúló ülésen az ellenzéki pártok bojkottja mellett Milorad Dodik, a köztársaság vezetőjének pártja megszavazta a leválást a bosznia-hercegovinai szövetségi állam intézményeiről.

A most elfogadott javaslat értelmében a boszniai szerb kormánynak hat hónapja van előkészíteni az országrész új törvényeit, amelyek világosan kimondják, hogy milyen kérdésekben járnának el önállóan, és melyekben követnék továbbra is a központi boszniai kormány utastásait.

Ez drámai fordulat Bosznia-Hercegovina történelmében, ahol a négy éven át dúló polgárháborút lezáró daytoni békeegyezmény az államot alkotó három nemzetiség szövetségi rendszerét dolgozta ki azzal, hogy az állami szervek működésében egyenlő arányú részvételüket írta elő.

photo_camera Milorad Dodik és Orbán Viktor a szerb RTRS felvételén. Fotó: RTRS

Dodik - akivel Orbán Viktor magyar miniszterelnök szívélyes viszonyt ápol és gyakorta találkozik - hosszú éve dolgozik a szövetségi állam gyengítésén, és az ország területének 49 százalékát ellenőrző szerb köztársaság intézményeinek megerősítésén, októberben döntött úgy, hogy fokozza a nyomást. Októberben a daytoni békeegyezmény betartását felügyelő nemzetközi főképviselő, az azóta posztjáról már távozott Valentin Inzko rendeletet hozott arról, hogy a srebrenicai népirtás, vagy más háborús bűncselekmények tagadóit, relativizálóit fél évtől akár öt évig terjedő börtönnel is lehet sújtani. Dodik egyből jelezte, hogy a szerb köztársaság nem hajlandó végrehajtani ezt a rendeletet, majd ez alapján további szövetségi törvények hatálya alól is megpróbálta kivonni az országrészt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.