A szlovák külügyminisztert zavarja a szóhasználat, amit Magyarország és Lengyelország használ az EU kárára

2021 december 16., csütörtök 19:33
6
Szijjártó Péter és Ivan Ivan Korčok szlovák külügyminiszter Pozsonyban október 5-én Fotó: Martin Baumann/MTI/MTVA

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter évértékelő sajtótájékoztatót tartott, amiben kitért a szlovák-magyar kapcsolatokra és a V4-re. A Paraméter megkérdezte a lengyel és a magyar alkotmánybíróság döntéseiről, amik megkérdőjelezik, hogy az országnak végre kell-e hajtania az Európai Bíróság döntését.

Ivan Korčok azt mondta, ezek a döntések általában nem az uniós jognak a nemzeti jog fölé helyezéséről szólnak, hanem csak azokban az esetekben, amikben megállapodtak a tagállamok. Szerinte Magyarország és Lengyelország problémája kezelhető, mivel nem ezek az egyedüli viták az EU-s és a nemzeti jogrendszer illeszkedéséről. Az európai joghoz rendszeresen hozzászólnak más országok nemzeti intézményei is, például a német alkotmánybíróság is mondott véleményt – mondta.

Az viszont szerinte gondot jelent, hogy ezek a jogi problémák ebben a két országban politikai problémákká válnak, sajnos az EU-t ezeken keresztül úgy mutatják be, mint minden probléma forrását, ami támadja ezeknek az országoknak a szuverenitását, a létezésük alapját. Azt mondta:

„Ez zavar engem, ez a szóhasználat zavar, amivel mindkét országban élnek az unió kárára. És nem akarom, hogy engem ezzel a szóhasználattal azonosítsanak. Ez zavar a V4-ekben, nem maga a V4 létezése. Az a problémám, hogy én nem osztom azokat a szóbeli támadásokat, amelyek az Európai Unió címére érkeznek ezekből az országokból.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt