Vérhígítót tesztelnek orrspray-ként a koronavírus ellen

járvány
2021 december 22., 06:41
comments 1

Ausztrál kutatók most azt próbálják kideríteni, hogy a vérhígítóként használt heparin orrba spriccelése esetén védelmet nyújt-e a covid ellen. Szerintük ha ezt az egyébként vérhígítóként használt gyógyszert egy covid-fertőzött orrába spriccelik, az nem lesz fertőzőképes.

A kísérletet csak a jövő év közepén tudják befejezni, de a kutatók reménykednek benne, hogy hatásos lesz, mert így a spray segíthet megakadályozni a koronavírus terjedését egyfajta „orrmaszkként”. A kutatást vezető Don Campbell szerint „bárhol használhatnánk, ahol nagy a tömeg. Azok, akik tartanak a koronavírustól, befújhatnának vele az orrukba mielőtt elmennek bevásárolni, focimeccsre vagy bárhova”. A koronavírus ellen világszerte több orrspray-t is teszteltek/tesztelnek, de ez az első, aminek hatóanyagai közt ott van a heparin, amit alapvetően a véralvadási zavarban szenvedőknél használnak. A kutatók szerint a heparin belélegezve nem kerül a véráramba, viszont ottmarad az orrban, hogy a vírus arra tapadjon rá az emberi sejtek helyett.

A fertőzés megelőzését elősegítő orrspray-t februárban kezdik tesztelni embereken négyszáz olyan háztartásban, ahol van koronavírus-fertőzött. A tesztalanyoknak naponta háromszor, alkalmanként kétszer kell vele az orrukba spriccelni, hogy kiderüljön, tényleg alkalmas-e a heparin orrspray-ként a fertőzés megállítására.

A kutatócsoport egy másik tagja, Michelle McIntosh szerint azért is lenne csodálatos, ha működne ez a szer, mert a heparin „már kapható a piacon engedélyezett termékként, nem igényel hűtést, és műanyag fiolákban tárolható, így széles körben és hatékonyan terjeszthető”. Elmondása szerint ő már húsz hónapja használja a heparint orrspray-ként. Úgy fogalmazott, „azóta sem esett le az orrom, és nem is véreztem el”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.