Koronavírus-számok Magyarországon 6/29/2022
Elhunytak + 21 Σ 46 647
Kórházban + 36 Σ 233
Fertőzöttek + 3 042 Σ 1 928 125
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 420 Σ 6 411 804
A legújabb trendek

Vérhígítót tesztelnek orrspray-ként a koronavírus ellen

2021 december 22., szerda 6:41
1

Ausztrál kutatók most azt próbálják kideríteni, hogy a vérhígítóként használt heparin orrba spriccelése esetén védelmet nyújt-e a covid ellen. Szerintük ha ezt az egyébként vérhígítóként használt gyógyszert egy covid-fertőzött orrába spriccelik, az nem lesz fertőzőképes.

A kísérletet csak a jövő év közepén tudják befejezni, de a kutatók reménykednek benne, hogy hatásos lesz, mert így a spray segíthet megakadályozni a koronavírus terjedését egyfajta „orrmaszkként”. A kutatást vezető Don Campbell szerint „bárhol használhatnánk, ahol nagy a tömeg. Azok, akik tartanak a koronavírustól, befújhatnának vele az orrukba mielőtt elmennek bevásárolni, focimeccsre vagy bárhova”. A koronavírus ellen világszerte több orrspray-t is teszteltek/tesztelnek, de ez az első, aminek hatóanyagai közt ott van a heparin, amit alapvetően a véralvadási zavarban szenvedőknél használnak. A kutatók szerint a heparin belélegezve nem kerül a véráramba, viszont ottmarad az orrban, hogy a vírus arra tapadjon rá az emberi sejtek helyett.

A fertőzés megelőzését elősegítő orrspray-t februárban kezdik tesztelni embereken négyszáz olyan háztartásban, ahol van koronavírus-fertőzött. A tesztalanyoknak naponta háromszor, alkalmanként kétszer kell vele az orrukba spriccelni, hogy kiderüljön, tényleg alkalmas-e a heparin orrspray-ként a fertőzés megállítására.

A kutatócsoport egy másik tagja, Michelle McIntosh szerint azért is lenne csodálatos, ha működne ez a szer, mert a heparin „már kapható a piacon engedélyezett termékként, nem igényel hűtést, és műanyag fiolákban tárolható, így széles körben és hatékonyan terjeszthető”. Elmondása szerint ő már húsz hónapja használja a heparint orrspray-ként. Úgy fogalmazott, „azóta sem esett le az orrom, és nem is véreztem el”. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt