Indiában letiltották Teréz anya jótékonysági szervezetét a külföldi segélyekről

külföld
2021 december 28., 07:52
comments 2

Karácsonykor India kormánya bejelentette, hogy nem újítja meg a Teréz anya által alapított szerzetesrend külföldi finanszírozási engedélyét, „kedvezőtlen behatásokra” hivatkozva - írja a BBC. Az 1950 óta létező Szeretet Misszionáriusai több ezer jótékonysági projektet felügyel, például gyermekotthonokat, iskolákat, hospice-házakat és klinikákat. Hétfőn közleményben megerősítették, hogy a megújítási kérelmüket elutasították, és „az ügy rendezéséig" nem működtetnek számlát külföldi forrásokhoz.

A Szeretet Misszionáriusainak apácái Teréz anya születésének 109. évfordulóján Kolkatában.
photo_camera A Szeretet Misszionáriusainak apácái Teréz anya születésének 109. évfordulóján Kolkatában. Fotó: JAYANTA SHAW/The Times of India via AFP

Keményvonalas hindu szervezetek régóta azzal vádolják a rend apácáit, hogy a programjaikat arra használják, hogy kereszténységre térítsék az embereket. A Szeretet Misszionáriusai tagadja ezt. A hatóságok egy ideje igyekeznek lecsapni az állítólagos térítési kísérletekre, akár keresztény, akár iszlám szervezetek részéről.

A jelenlegi, ultrakonzervatív indiai kormány már egy ideje arra törekszik, hogy kiszorítsa a külföldi forrásokat az országban működő jótékonysági szervezetek és NGO-k működéséből, tavaly például a Greenpeace és az Amnesty International bankszámláit fagyasztották be.

Emellett megnőtt a vallási kisebbségek ellen elkövetett támadások száma is. Hindu „igazságtevők” például több helyen megzavarták a karácsonyi ünnepségeket, de más vallási rendezvények környékén is tüntettek, és egy templomot is megrongáltak. India lakosságának többsége hindu, de van kb. 24 millió keresztény is az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.