Greta Thunberg furcsának találja, amikor Joe Bidenre klímaügyi vezetőként tekintenek

külföld
2021 december 29., 07:27
comments 6

A világ legismertebb klímaaktivistája, Greta Thunberg a Washington Postnak adott interjút, és a beszélgetés során többek között Joe Biden amerikai elnököt is kritizálta.

„Furcsa, hogy az emberek úgy tekintenek Joe Bidenre, mint a klímáért felelős vezetőre, miközben látjuk, hogy mit tesz a kormánya. Az Egyesült Államok valójában bővítette a fosszilis infrastruktúráját” – mondta Thunberg, aki szerint nem nekik, aktivistáknak és fiataloknak kellene felhívniuk a figyelmet a problémákra, és tájékoztatniuk az embereket arról, hogy valódi vészhelyzettel állunk szemben.

Greta Thunberg egy stockholmi tüntetésen 2021 novemberében
photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Novemberben Thunberg az ENSZ klímaügyi csúcstalálkozóját is kudarcnak nevezte, ami szerinte valójában egy PR-esemény volt, és az ott megjelent vezetők nem tettek semmit azon kívül, hogy rendkívül aktívan hoztak létre kiskapukat, illetve megteremtették a kereteit annak, hogy profitálhassanak egy pusztító rendszerből.

Most az interjúban a klímacsúcsot lezáró megállapodásról elmondta, hogy az önmagában eredménynek tekinthető, de semmit sem fog érni, ha nem növeli meg egyben a világ vezetőinek ambícióit is.

A klímacsúcs pozitív következményének nevezte, hogy kiderült, a jelenlegi körülmények között, a jelenlegi rendszeren belül nem lehet megoldani a klímaválságot, hacsak nem jön egy nagyon erőteljes nyomás kívülről. Thunberg szerint a hasonló események nagy lehetőséget jelentenek, hogy tömegeket mobilizáljanak a klímaválság miatt.

Mint a Guardian megjegyzi, a glasgowi klímacsúcson Biden azt ígérte, hogy jó példával elől járva fogják vezetni a klímaváltozás elleni harcot, többek között vállalva, hogy csökkentik a metánkibocsátást és az erdőirtásokat. Ugyanakkor hiába vállalta több mint 40 ország ugyanott, hogy felhagynak a szénbányászattal, az Egyesült Államok nem volt köztük. A lap által idézett ENSZ-előrejelzés szerint a következő 20 évben világszerte tovább nőhet a kőolaj és a földgáz előállítása, kétszer akkora léptékben, mint ami a párizsi klímacsúcson kitűzött 1,5 fokos melegedési korláton belül maradáshoz szükséges lenne. Az előrejelzés szerint így az Egyesült Államok kőolaj-termelése 17, míg földgáz-termelése 12 százalékkal nőhet 2030-ig.

A Biden-kormány emellett eddig legalább 3091 új fúrási engedélyt adott ki szövetségi tulajdonban lévő területeken, azaz gyorsabb ütemben engedélyezik az új feltárásokat, mint ahogy a Trump-kormány tette. Novemberben pedig minden idők legnagyobb feltárási aukcióját tartottak meg, amikor 32 millió hektárnyi területet kínáltak fel a Mexikói-öböl fenekén.

Thunberg szerint valójában a politikai akarat tart vissza minket: „A célunk az, hogy olyan megoldást találjunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy úgy folytassuk az életet, ahogy megszoktuk. De a kellemetlen igazság az, hogy ehhez már túl késő van. Vagy a világ vezetői hagyták túl későre. Most kell alapvetően megváltoztatnunk a társadalmainkat. Ha 30 évvel ezelőtt kezdtük volna el, simábban ment volna. De most más a helyzet" – mondta erről a lapnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.