A nyílt utcán próbálták meg lelőni Haiti miniszterelnökét

Nagyjából fél évvel azután, hogy a saját házában zsoldosok agyonlőtték Haiti elnökét, Jovenel Moïse-t, most a karibi ország egy másik vezetője került közel ahhoz, hogy erőszakos halált haljon, újév napján ugyanis merényletet kíséreltek meg Ariel Henry haiti miniszterelnök ellen.

Az eset még szombaton történt az északi Gonaives városában, ahol a miniszterelnök éppen az ország függetlensége kikiáltásának évfordulóját ünnepelte egy templomban. A templom előtt a miniszterelnök biztonsági erői tűzharcba kerültek fegyveresek egy csoportjával, akikre a miniszterelnök stábja csak "banditákként és terroristákként" hivatkozik.

A helyi sajtó úgy tudja, egy ember életét vesztette és ketten megsebesültek a Saint-Charles-de-Borome katedrális előtt kialakult tűzpárbajban. A miniszterelnöknek több kísérőjével együtt fedezékbe kellett vonulnia, és nem tarthatta meg tervezett beszédét.

Az utóbbi években Haitin elharapódzott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások. Több alkalommal papokat és apácákat hurcoltak el. A biztonsági helyzet tovább romlott a karibi térség legszegényebb országában a Jovenel Moïse elnök tavaly júliusi meggyilkolását követő belpolitikai zűrzavar és a több mint 2200 emberéletet követelő augusztusi földrengés után.

photo_camera Ariel Henry, Haiti miniszterelnöke. Fotó: VALERIE BAERISWYL/AFP

Ariel Henryt nem sokkal Moïse meggyilkolása után nevezték ki a miniszterelnöki posztra, szeptemberben viszont megtiltották a kormányfőnek, hogy elhagyja az országot, felmerült ugyanis, hogy kapcsolat lehet közte és az elnök elleni merénylet egyik fő gyanúsítottja között. Henry amúgy a korábbi elnök, Michel Martelly bizalmasának számít. Martelly egykor még maga választotta ki utódjául Jovenel Moïse-t, valószínűleg azért, hogy amolyan strómanként vezesse az országot, amíg ő újra indulhat az elnökválasztáson. A stróman viszont minden jel szerint szembefordult a gazdáival, és fel akarta fedni az országot behálózó, az előző elnök családjába is beférkőző drogcsempész köröket. Haiti gengszterfilmbe illő politikatörténetéről itt írtam részletesebben.


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt