Hadat üzentek a tálibok a próbababáknak

agybaj
2022 január 05., 19:05
comments 1

A tálibok szerdán felszólították a nyugat-afganisztáni Herát kereskedőit, hogy távolítsák el a próbababák fejét, mert szerintük a bábuk megsértik az iszlám törvényeket. Azíz Rahmán, a tálib kormányzat vallásügyi tárcájának heráti képviselője a sajtónak azt mondta, nem elégednek meg azzal, ha a kereskedők csak letakarják a babák fejét vagy elrejtik őket.

Arra hivatkozott, hogy az iszlám tanításai szerint az angyalok nem mennek be olyan házba, ahol szobrok vannak, és hozzátette, hogy emiatt a kereskedők ügyleteit sem kíséri majd áldás.Több heráti kereskedő a sajtónak arra panaszkodott, hogy éppen a rendelet miatt éri őket anyagi veszteség, mert a drágán megvásárolt babáktól az üzlet fellendülését remélték.

A tálibok egyelőre nem hoztak országszerte kötelező érvényű döntést a próbababák ügyében, amelyek az iszlám törvénykezésnek a saría tálibok szerinti értelmezése szerint az emberábrázolás kategóriájába esnek, és ezt a vallás tiltja.

Első, 1996-tól 2001-ig tartó kormányzásuk idején a tálibok már több hasonló rendelkezést hoztak, a legnagyobb vihart a Bámiján-völgyben található Buddha-szobrok elpusztítása kavarta.

photo_camera Fotó: -/AFP

Bár tavaly augusztusi hatalomátvételük óta azon igyekeznek, hogy a nemzetközi közösség elismerje őket, kormányalakításuk óta nem ez az első vitatott rendelkezésük. Korábban egyebek között megtiltották a nőknek, hogy férfirokon kísérete nélkül hosszabb utazásra induljanak, a sofőröket pedig arra utasították, hogy csak "iszlám viseletet" hordó nőket vegyenek fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.