Olaszországban kötelező lesz az oltás az 50 évesnél idősebb dolgozóknak

Egészségügy
2022 január 06., 06:30

Az olasz kormány friss döntésének értelmében február közepétől csak azok az ötven évesnél idősebb olaszok dolgozhatnak, akik vagy be vannak oltva, vagy bizonyos időn belül gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből - írja a Politico. Az országban már eddig is szigorú szabályok vonatkoztak az oltatlanokra, de az érvényes előírások szerint 48 óránként újabb negatív teszt bemutatása mellett eddig ők is dolgozhattak.

A friss lépés oka az, hogy a napi új fertőzések száma tegnap 190 ezerrel rekordot döntött, miközben a halálozások száma a 2020 tavaszán tapasztaltra ugrott vissza.
Mario Draghi kormányfő a döntést azzal magyarázta, hogy nyitva szeretnék tartani az iskolákat és a gazdaságot, de közben nem akarják túlterhelni az egészségügyet. Az olaszoknál magas, 78 százalékos az átoltottság, az érintett, 50 pluszos korosztályban átlagosan 7 százalék az oltatlanok aránya, de ez az ország egyes részein eléri a 11 százalékot.

Ezzel a döntéssel Olaszország a harmadik európai ország, ahol valamilyen formában kötelező lesz az oltás. A görögöknél novembertől kötelező a vakcina a hatvan felettieknek, Ausztriában pedig februártól bírságot fizethetnek az oltatlanok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.