Olaszországban kötelező lesz az oltás az 50 évesnél idősebb dolgozóknak

január 6., csütörtök 6:30

Az olasz kormány friss döntésének értelmében február közepétől csak azok az ötven évesnél idősebb olaszok dolgozhatnak, akik vagy be vannak oltva, vagy bizonyos időn belül gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből - írja a Politico. Az országban már eddig is szigorú szabályok vonatkoztak az oltatlanokra, de az érvényes előírások szerint 48 óránként újabb negatív teszt bemutatása mellett eddig ők is dolgozhattak.

A friss lépés oka az, hogy a napi új fertőzések száma tegnap 190 ezerrel rekordot döntött, miközben a halálozások száma a 2020 tavaszán tapasztaltra ugrott vissza.
Mario Draghi kormányfő a döntést azzal magyarázta, hogy nyitva szeretnék tartani az iskolákat és a gazdaságot, de közben nem akarják túlterhelni az egészségügyet. Az olaszoknál magas, 78 százalékos az átoltottság, az érintett, 50 pluszos korosztályban átlagosan 7 százalék az oltatlanok aránya, de ez az ország egyes részein eléri a 11 százalékot.

Ezzel a döntéssel Olaszország a harmadik európai ország, ahol valamilyen formában kötelező lesz az oltás. A görögöknél novembertől kötelező a vakcina a hatvan felettieknek, Ausztriában pedig februártól bírságot fizethetnek az oltatlanok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt