Alig adták át, már meg is rongálták a hatalmas péniszű férfi szobrát Peruban

külföld
2022 január 07., 10:14
comments 13

Kevéssel azután, hogy bemutatták, már meg is rongálták a hatalmas péniszű fura férfit ábrázoló szobrot Peruban, a mocsika kultúra egykori helyszínén lévő régészeti központban, ami turisták kedvelt helyszíne is. A mocsikák az Andok közelében, az 1–7. század között leginkább a folyóvölgyek oázisaiban éltek, izgalmas tárgyakat hagyva hátra.

A szobor egy élethű, de felnagyított másolata az egyik vázának, amit itt találtak meg régészek, és ami egy hatalmas pénisszel rendelkező embert ábrázolt. Az év elején bemutatott szobor hamar rendkívül népszerű lett, sokan autóztak ide a közelben lévő tartományi fővárosból, hogy közös képet készítsenek az óriásfallosszal.

Ugyanakkor a szoborállításnak ellenzői is voltak, és mint a Guardian beszámolt róla, már meg is rongálták azt: a beszámolók szerint a támadók egy lyukat ütöttek a szobor péniszrészére, miközben a levegőbe lőttek, majd elhagyták a helyszínt. A helyi polgármester szerint három kapucnis bűnöző hajnali kettőkor érkezett a helyszínre, késsel fenyegették meg a régészeti telep biztonsági őrét, majd megrongálták a péniszt.

Fernández Bazán polgármester beszélt arról is, hogy 30 további szobrot terveznek majd állítani, ami a mocsika kultúra fennmaradt tárgyait nagyítja ki hasonló módon. Ezek között lesznek még hasonlóan explicit alkotások, például olyanok, melyek erotikus jeleneteket ábrázolnak. Ugyanakkor a polgármester, aki korábban nőgyógyászként dolgozott, hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a mocsikák ezeket nem erotikus ábrázolásként hozták létre, hanem istenségeket ábrázoltak.

A szobor átadása után a helyi közösség Facebook-csoportjában is váltott ki ellenérzéseket, volt, aki amellett érvelt, hogy ilyesmit nem lenne szabad gyerekeknek megmutatni. Ugyanakkor Peru kulturális minisztere nem ért egyet ezzel a vélekedéssel, szerinte az ország lakosságának büszkének kell lennie a sokszínű örökségükre, és ennek részei a szexuális-erotikus tartalmak is, melyek az emberi létezés alapjához tartoznak. Hozzátette, hogy semmivel nem lehet indokolni a biztonsági őrrel szembeni erőszakot, ugyanakkor ha többet tesznek azért, hogy elmagyarázzák a szobor kulturális jelentőségét, talán elejét vehetnék a hasonló eseményeknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt