A legfelsőbb bíróság keresztbe tett Biden kötelező oltási programjának

külföld
január 13., 21:15
comments 2

Az amerikai legfelsőbb bíróság leállította azt a programot, amely előírta volna a 100 fősnél nagyobb amerikai vállalatok dolgozóinak, hogy vagy oltassák be magukat, vagy rendszeresen teszteljék magukat és hordjanak maszkot a munkahelyükön. A döntés komoly politikai pofon Joe Biden kormányának, az oltási előírás ugyanis fontos pontja volt Biden koronavírus elleni stratégiájának. A konzervatív többségű testület 6-3 arányban szavazta le a kötelező oltási programot.

A Biden-kormány még novemberben vezette be a magáncégekre vonatkozó oltási szabályt, annak bizonyos elemei viszont csak ettől a héttől léptek volna életbe. A program 84 millió amerikait érintett volna. A szabályt viszont több, republikánus kormányzók vezette állam is megtámadta a legfelsőbb bíróságon, mert szerintük a nagyobb cégek dolgozóit oltásra vagy maszkviselésre kényszerítő szabály az állampolgárok és az államok döntési szabadságát is súlyosan korlátozta.

A legfelsőbb bíróság szerint a kormány az állami támogatásban részesülő egészségügyi szolgáltatóknak előírhatja, hogy a dolgozóiknak kötelezővé tegyék az oltást, ami szintén része volt Biden programjának, de sokkal kevesebb embert érint.

Az omikron-variáns miatt az elmúlt hetekben újra megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, szerdán új rekordot döntött a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállított betegek száma. Jelenleg 145 982 beteget ápolnak kórházban, az NPR közszolgálati rádió tudósítása szerint a koronavírusos betegek jelenleg a kórházak intenzív osztályos ágyainak mintegy 30 százalékát foglalják el.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 847 664 ember halt meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményei következtében, és összesen 63 268 225 fertőzéses esetet regisztráltak az Egyesült Államokban. (Wall Street Journal)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt