Nem furikázik többé rasszista aranyhintóján a holland királyi család

január 13., csütörtök 17:41
4

Nem használja többé a holland királyi család sokat vitatott történelmi aranyhintóját, amely az oldalán látható, rasszistának tekintett festmények miatt kapott heves kritikákat - közölte csütörtökön Vilmos Sándor holland király.

"Nem írhatjuk újra a múltat. De megpróbálhatunk megbékélni vele" - mondta videóüzenetében az uralkodó. A kocsit addig nem fogják használni, amíg Hollandia gyarmatosítói múltja vitákat szül.

"Az aranyhintó akkor fog ismét útra kelni, amikor Hollandia készen áll erre a lépésre. És most még nem ez a helyzet."A bizonyos kritikusok (például-e sorok szerzője) szerint amúgy is elég ízléstelen, holland reneszánsz stílusú aranyhintó körül annak bal oldalán látható festmény miatt bontakozott ki heves vita. Ezen félmeztelen afrikai és ázsiai alakok vannak festve, amint nehéz dolgokat hordanak egy trónon ülő fehér nő és más fehér emberek lábai elé, szimbolizálva Hollandia és gyarmatai viszonyát. A hintót az amszterdami polgárok ajándékozták Vilhelmina királynőnek 1898-as trónra lépése alkalmából. A hagyományok szerint a királyi pár minden évben egyszer, szeptemberben utazott a hintón a parlamentbe.

Vilmos Sándor holland király, édesanyja, Beatrix királynő és felesége, Maxima királyné az aranyhintóban. Fotó: Wikipédia

Baloldali politikusok és aktivisták évek óta azt kérik, hogy a királyi család távolítsa el a festményt a hintóról, mert az a holland gyarmati birodalomban uralkodó rasszizmus és a rabszolgaság szimbóluma, ami nem összeegyeztethető a holland állam mai értékeivel. Igaz, holland történészek szerint a képen szereplő afrikai és ázsiai alakok nem rabszolgák.

Az aranyhintót 2015 óta nem használták, akkor kezdődött meg a restaurálása. A mintegy öt évig tartó felújítás után, az elmúlt hat hónapban az Amszterdam Múzeumban volt látható egy kiállítás keretében. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt