Márki-Zaynak sokat kell még tanulnia – nyilatkozta Dobrev Klára anyjának expasija

POLITIKA
2022 január 14., 21:06
comments 23

A 80 éves Medgyessy Péter exminiszterelnök váratlanul nagyinterjút adott a Magyar Hangnak. Bőven megérte a várakozást. Íme a beszélgetés legerősebb részletei:

 • Egyetért Orbán keleti nyitásával, amivel kapcsolatban két kritikája van: 1.) előbb is megtehette volna, 2.) India felé is nyitni kellett volna.
 • A Fudan egyetem idehozatalát „nagyszerű gondolatnak” tartja, Orbán abban hibázott, hogy a dolgot „erőből karta lenyomni mindenki torkán”. Medgyessy azt állítja, hogy ő érti „a kínai gondolkodást”, és ez alapján a kínaiak szerinte nem azt várták Orbántól, hogy „szolgalelkűen és azonnal” kiszolgálja az igényeiket, mivel “ott több ezer év bölcsességével hosszú távra terveznek”.
 • Szijjártó Pétert „okos, értelmes embernek” tartja, mert a NER-korszak kezdetén a külügyminiszter többször kikérte a tanácsát Amerikáról és Kínáról, és ezek között volt olyan, amit meg is fogadott.
 • Kádárt szerinte nem lehet „egyoldalúan megítélni”, mert „ügyesen manipulálta a szovjeteket”, de azt azért nem gondolja, hogy ő lett volna az első rendszerváltó.
 • A volt kémelhárító kommunista pénzügyminiszter szerint ők – mármint az állampárt kései korszakának vezetői – együtt váltottak rendszert az ellenzékkel: utóbbi „kezdeményező volt, nagy nyomást gyakorolt”, a kommunista kormány tagjai pedig „nemcsak támogatták a törekvéseket”, de ők dolgozták ki a piacgazdasági átmenet alapjait is. Medgyessy nem említette, a Magyar Hang meg nem kérdezte, hogy a „törekvések támogatása” hogyan értendő annak fényében, hogy 1988. március 15-én, a demokratikus ellenzék tüntetésének reggelén mintegy megelőző jelleggel, a támogatás érzékeltetése végett letartóztatták Molnár Tamást, Pálinkás Róbertet, Nagy Jenőt, Rácz Sándort, Gadó Györgyöt, Demszky Gábort, Solt Ottiliát és Haraszti Miklóst.
 • A baloldal bukásának egyik okát abban látja, hogy nem álltak ki a határon túli magyarokért. Hogy miért? Mert rosszul értelmezték az internacionalizmust. „Ezen nem szépít, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon nehéz jól megfogalmazni az üzenetet. Ez nem sikerült a populizmust meghaladóan a jobboldalnak sem” – mondta az exminiszterelnök.
 • Nem igaz, hogy jegyben jártak volna Apró Piroskával, Gyurcsány anyósával, de járni tényleg jártak egy rövid ideig, de „ez a fiatalság-bolondság kategóriába tartozik.”
 • Gyurcsányt nem Apró ajánlotta be sportminiszternek a Medgyessy-kormányba, a kinevezés a névadó saját ötlete volt.
 • Egyértelműen Márki-Zay Péter Orbán legesélyesebb kihívója, „de még sokat kell tanulnia”.
 • A választásokig szerinte működhet MZP „önjáró” taktikája, de „kormányon biztosan nem (...). A pártok frakciói megkerülhetetlenek lesznek.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt