Meghalt Mali megbuktatott elnöke, Ibrahim Boubacar Keita

január 16., vasárnap 14:39

76 éves korában meghalt Ibrahim Boubacar Keita, Mali megbuktatott elnöke – közölte a volt államfő egykori igazságügyi minisztere és egyik tanácsadója.

Keita halálának oka egyelőre nem ismert. A volt tanácsadója annyit árult el, hogy a bamakói otthonában halt meg.

Ibrahim Boubacar Keita az ENSZ-ben 2018. szeptember 24-én Fotó: Don Emmert/AFP

Keita 2013 szeptemberétől 2020 augusztusáig állt a nyugat-afrikai ország élén egy turbulens időszakban, amikor iszlamisták erőszakhulláma borította vérbe Mali központi és északi térségeit, gyorsan megcsappantva Keita népszerűségét. Az elnökségét a korrupciós vádak kezdettől fogva beárnyékolták: 2014-ben a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap csaknem 70 millió dolláros finanszírozást fagyasztott be, miután az IMF aggodalmának adott hangot egy 40 millió dolláros elnöki repülőgép vásárlása és egy katonai felszerelésekre adott kölcsön miatt.

Az egyik tüntetési hullám idején, 2020 augusztusában katonák egy csoportja – Assimi Goita ezredes vezetésével – megbuktatta Ibrahim Boubacar Keita elnököt. A katonai hatalomátvétel széleskörű nemzetközi tiltakozást váltott ki.

Assimi Goita ezredes sajtótájékoztatója Bamakóban 2020. augusztus 19-én. Fotó: Malik Konate/AFP

Ezután Bah N'Daw elnök és Moctar Ouane miniszterelnök vezetésével új kormányzat jött létre, ami – Goita beleegyezésével – elindította a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) nyomására azt a rendezési folyamatot, aminek értelmében 18 hónap után civil elnök kezébe tervezték átadni a hatalmat, majd választásokat kiírását ígérték 2022. február 27-én.

Goita 2021 májusának végén másodjára is katonai puccsal ragadta meg a hatalmat Maliban, ezúttal saját magát helyezve az átmeneti elnök tisztségébe.

A választások kérdésében rendkívül kevés elmozdulás volt, a katonai vezetés pedig 2022 január elején ismertette a tervét, hogy akár öt évvel is elhalasztaná a szavazást. (Reuters, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt