„Álljon nyilvánosság elé Rogán Antal! Tudott-e kabinetfőnöke és Schadl György közös ügyeiről?”

POLITIKA
2022 január 17., 15:10
comments 20

Súlyosan elítélik az ellenzéki pártok, hogy Schadl György, a Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak. Reakciók a botrányra:

Kormány:

A kabinet hallgat, nem reagált az ügyre.

Fidesz:

A Fidesz sem reagált.

MSZP: Itt az ideje annak is, hogy Rogán Antal is a nyilvánosság elé álljon!

Miután súlyos vádak merültek fel a felsőoktatással, különösen a jogászképzéssel kapcsolatban, ezért az érintett intézmények vezetői nem maradhatnak csendben, írja közleményében a szocialista párt. A felsőoktatásért felelős államtitkárt arról kérdezik, hogy

indít-e vizsgálatot az ügyben, illetve számonkérte-e a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökét a botránnyal kapcsolatban?

Rogán Antalnak is ideje a nyilvánosság elé állnia, teszik hozzá. A miniszternek válaszolnia kell arra, hogy

  • "tudott-e kabinetfőnöke és Schadl György közös ügyeiről?"
  • "Nyújtott-e bármilyen segítséget ahhoz, hogy a beosztottja minél könnyebben diplomát szerezhessen?"
  • "Illetve választ kell adnia arra is, hogy ezek után meddig dolgozhat még a Miniszterelnöki Kabinetirodán a bizalmi embere."

Jobbik: Már Rogán irodájában bugyog fel a Völner-botrány

"Míg mások évekig tartó éjjel-nappal tanulással, diákmunkával, diákhitelt felvéve végzettséget szereznek, addig a NER kegyeltjeinek, a végrehajtó haveroknak, Rogán emberének mindent elintéznek," írja közleményében a Jobbik. Hozzáteszik:

Varga Judit miniszter pedig hallgat, az emberei pedig már a kazánházon keresztül szöktetik meg az újságírók elől.

LMP: Nem a Fidesz védi meg a felsőoktatást, hanem a Fidesztől kell megvédeni azt

„A kormánypárt célja az egyetemek kiszervezésével nem a felsőoktatás fejlesztése volt, hanem a fejlesztési források lenyúlása, valamint olyan üzelmek végrehajtása, mint amelyek során Völner Pál egykori igazságügyi államtitkár hatalmával visszaélve intézte el, hogy a rokona csalással kaphasson diplomát” - mondta a botrányról Keresztes László Lóránt. A párt frakcióvezetője szerint a Fidesz nem tiszteli az egyetemi tradíciót, az autonómiát, a hagyományokat, ezért Varga Judit igazságügyi miniszternek és a felsőoktatást felügyelő Palkovics Lászlónak is le kéne mondania.

DK: Rogán-e Völner gazdája?

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a kormány már az egyetemi munka függetlenségét is képes veszélybe sodorni, ha a saját káderek tisztességtelen előnyhöz juttatásáról van szó. Arató Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese, oktatási szakpolitikusa is Rogán Antaltól vár választ arra a kérdésre, valójában őt üdvözölhetik-e a Völner Pál által korábban csak gazdaként említett befolyásos kormánytag személyében.

Momentum: Ha elég közel vagy a tűzhöz, úgy is szerezhetsz jogi diplomát, hogy meg sem jelensz a vizsgán

„Ez az ügy is megmutatja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz csak egy szűk fideszes elitet képvisel. Csak a kiváltságosok, a család, a haverok érdekeit nézik” - írta az ügyről Fekete-Győr András. A Momentum volt elnöke szerint

"még ennél is súlyosabb, a magyar állam jogszerű működését alapjaiban érintő probléma, hogy Magyarországon olyan személyek végzik a bírósági ítéletek végrehajtását, akik sorozatos csalással, tanulás nélkül szereztek jogi diplomát."

Párbeszéd: Szia, Uram, jogi diploma érdekel?

"Ahogyan nincs két Fidesz, úgy nincs két külön ügy sem: az úgynevezett Völner-, Schadl-ügy szereplői nem magányos elkövetőként sefteltek a minisztériumokat, egyetemeteket és más intézményeket átszövő, ártatlan embereket megnyomorító korrupciós cselekményekben, hanem az Orbán-rezsim részeként, a kiváltságosok tudtával és támogatásával " - reagált az ügyre a Párbeszéd. Szerintük "mint valami maffia, Orbánék úgy hálózták be a hazai intézményrendszereket: amíg az igazságügyi miniszterhelyettes kenőpénzeket tett el, a végrehajtói kar vezetője pedig súlyos százmilliókkal seftelve emberéletekről döntött, addig Rogán Antal kabinetfőnökének, Völner rokonainak és más személyeknek jogi szakvizsgát, sima vizsgát, diplomát intézett ugyanaz a kiváltságos kör."

+1 Dragomán György

Az írónak Karinthy Főherceg vizsgája című írása jutott eszébe, ami még 1919-ben jelent meg a Színházi élet című lapban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.