“Isten nevében, menj” követelte Boris Johnsontól párttársa a brit parlamentben

járvány
2022 január 19., 15:16

Christian Wakeford, a Tory párt parlamenti képviselője közleményben jelentette be, hogy lemond tagságáról a Konzervatív Pártban és csatlakozik a Munkáspárthoz. A közleménye a miniszterelnökhöz intézett parlamenti kérdések órája előtt került nyilvánosságra. “Ön és a Konzervatív Párt egésze képtelennek bizonyult arra, hogy olyan vezetést és kormányzást kínáljon, amelyet ez az ország megérdemel.” - fogalmazott Wakeford Boris Johnsonnal kapcsolatban. Keir Starmer, az ellenzék vezetője úgy nyilatkozott, hogy el van ragadtatva Wakeford döntésétől. A Munkáspárt képviselői ujjongással fogadták az ex-tory érkezését az alsóház termébe. Wakeford ekkor jelképes módon közvetlen Starmer mögé ült a második sorba.

Boris Johnson 2022. január 19-én rezidenciájáról elindul a miniszterelnöki kérdések órájára a brit parlamentbe.
photo_camera Boris Johnson 2022. január 19-én rezidenciájáról elindul a miniszterelnöki kérdések órájára a brit parlamentbe. Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ/NurPhoto via AFP

Nem sokkal később, egy másik konzervatív képviselő, David Davis is nyíltan és erőteljesen kritizálta Boris Johnsont a Parlamentben. “Elvárom a vezetőimtől, hogy vállalják a felelősséget tetteikért. Ön tegnap ennek az ellenkezőjét tette. (...) Isten nevében, menj.”

Boris Johnsonról nemrég derült ki, hogy 2020 májusában, súlyos koronavírus korlátozások idején tartott bohém bulikat a miniszterelnöki rezidencián. Johnsont azóta folyamatosan támadja az ellenzék, ám ahogy a mai események mutatják, az elégedetlenség már a saját pártján belül is erős. Sok forrás szerint remeg a miniszterelnöki széke. Konzervatív törvényhozók már egy párton belüli bizalmi szavazást is fontolgatnak, amihez 54 tory támogatására van szükség.

A miniszterelnöki kérdések órájában Johnson bejelentette, hogy január 26-tól megszüntetik az összes, koronavírus miatti korlátozást Nagy-Britanniában. Nem kell többé maszkot hordani a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, sem az iskolákban, és nem ösztönzik már az otthoni munkavégzést sem. Március 24-tól pedig a fertőzötteknek már nem kell kötelező karanténba vonulniuk.

A kritikusai szerint Johnson bejelentését nem tudományos megfontolások, hanem önös érdekek motiválták. A pártján belül sokan lobbiztak a korlátozások eltörléséért, így talán jogosan számíthat arra, hogy a “partygate” miatt elégedetlenkedő politikusokat és választókat ezzel újra maga mellé tudja állítani. A Munkáspárt elnöke szerint Boris Johnsonnak “meg kell nyugtatnia a közvéleményt, hogy az egészségük védelmében, és nem a munkájának megőrzése érdekében cselekszik.” (Via The Guardian, AP)

Gyakornokunk, H. D. cikke.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.