Világszerte több mint 1,2 millió ember halálát okozták 2019-ben antibiotikumoknak ellenálló kórokozók

január 20., csütörtök 6:57
9

Egy új tanulmány szerint világszerte mintegy 1,27 millió ember halt meg 2019-ben antibiotikumnak ellenálló kórokozók okozta fertőzés miatt, és közel ötmillió halálesetért volt legalább részben felelős ilyen fertőzés. A The Lancet orvosi hetilapban megjelent tanulmányt a Washingtoni Egyetem kutatócsoportja készítette nemzetközi kutatók bevonásával. Ez az eddigi legátfogóbb elemzés a témában. Összesen 204 országot és régiót, 23 kórokozó baktériumot, valamint baktériumok és antibiotikumok 88 kombinációját vizsgálták meg.

Fotó: MONIKA SKOLIMOWSKA/dpa Picture-Alliance via AFP

A rezisztens kórokozók ezzel a világ leggyakoribb halálokai közé tartoznak. Összehasonlításul AIDS-ben ugyanabban az évben 860 ezren, maláriában 640 ezren haltak meg.

Antibiotikum-rezisztenciáról általában akkor beszélnek, amikor a páciens nem reagál az antibiotikumra, tehát a betegségét okozó baktériumot nem semmisíti meg az antibiotikum. A probléma különösen gyakran jelentkezik az alsó légutak fertőzéseinél, például tüdőgyulladásnál. Mintegy 400 ezer haláleset írható a számlájukra. Különösen sokan haltak meg vérmérgezés és vakbélgyulladás következtében, mert a fertőzést a rezisztens kórokozó miatt antibiotikummal nem lehetett kezelni.

A vizsgálat szerint legsúlyosabban a szegény országok érintettek, elsősorban Afrika nyugati részén, illetve Dél-Ázsiában: 100 ezer emberre 24 haláleset jut emiatt. Leginkább az öt év alatti gyerekek veszélyeztetettek.

„Ezek az új adatok elénk tárják az antimikrobiális rezisztencia problémájának valódi mértékét, és egyértelműen jelzik, hogy most kell cselekednünk” - fogalmazott Chris Murray, a Washingtoni Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője. A szakértő szerint a cél a fertőzések elkerülése a jobb higiénia és az oltások biztosítása segítségével. Emellett vissza kell fogni az antibiotikumok nem megfelelő, túlzott használatát - például az antibiotikumokra nem reagáló vírusfertőzéseknél.

Jobban kellene figyelni kell a rezisztencia mértékét a különböző országokban is, illetve olcsóbb, új antibiotikumokra is szükség lenne. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt