Hat pajzsmirigyrákos fiatal perli a fukusimai atomerőmű üzemeltetőjét

külföld
2022 január 27., 10:26
comments 2

Hat japán fiatal perli a fukusimai atomerőmű üzemeltetőjét, vagyis a Tokyo Electric Power Company-t (Tepco), miután a 2011-es nukleáris katasztrófát követő években alakult ki náluk a pajzsmirigyrák. Négyüknek teljesen eltávolították a pajzsmirigyét.

A csoportos keresetet indító fiatalok a katasztrófa idején hat és 16 év közöttiek voltak, állításuk szerint a sugárterhelés miatt lettek rákbetegek. Összesen 5,4 millió dollárt (több mint 1,7 milliárd forintot) követelnek a Tepcótól.

A japán hatóságok korábban soha nem ismerték el a fukusimai sugárzás és a többeknél kialakult pajzsmirigyrák közötti kapcsolatot. Bár egyelőre nem derült ki, hogyan bizonyítják majd, hogy a rákot a sugárzás okozta, az ügyvédek most azzal érvelnek, hogy védenceiknél nem örökletes hajlamok miatt alakult ki a rák, azt valószínűbb, hogy a sugárzás okozta.

2011. március 11-én Japán keleti partját egy 9-es erősségű földrengés rázta, egy azt követő szökőár pedig súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A nukleáris sugárzás veszélye miatt több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni. Az 1986-os csernobili katasztrófa óta ez volt a legsúlyosabb nukleáris baleset, de a lakosságra nézve jóval kisebb károkat okozott, mivel sokkal kisebb mennyiségű radioaktív anyag szabadult fel.

Az ENSZ tavalyi jelentése szerint „a katasztrófa nem okozott közvetlen egészségügyi problémákat”, a WHO 2013-as jelentésében pedig az állt, hogy a fukusimai katasztrófa miatt a régióban nem növekedett a rákos megbetegedések száma. 2018-ben azonban a japán kormány bejelentette, hogy egy munkás meghalt, amiért ki volt téve a sugárzásnak, és emiatt kártérítést fizetnek a családjának. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.