Műszarral kenik be az új élőhelyeket a tudósok, hogy ne érezzék magukat annyira magányosnak az üregi baglyok

ÁLLAT
január 28., 11:05
comments 3

Mivel az üregi baglyoknak otthont adó füves élőhelyeket egyre nagyobb ütemben építik be Dél-Kaliforniában és a Szilícium-völgyben is, az építőipar terjeszkedése miatt a madarak kiszorulnak onnan.

A szövetségi törvény tiltja üregi baglyok megölését, de az élőhelyük nem védett. Jellemzően elűzik őket az építkezések megkezdése előtt az élőhelyükről. A San Diegó-i Egyetem ökológusa, Lynne Trulio szerint az elűzött baglyok gyakorlatilag halálra vannak ítélve.

A Kaliforniában élő nyugati üregibagoly-populáció 1965 óta egyharmadával csökkent. Az államban ezért a különösen védett fajok közé tartozik.A biológusok megpróbálják a baglyokat védett mezei területekre költöztetni, de kérdéses, hogy a madarak meg tudnak-e telepedni új élőhelyükön. Ugyanis nem elég egy megfelelő élőhely kiválasztása, az is kell, hogy a baglyok otthonosan érezzék magukat.

photo_camera Fotó: DAVID MCNEW/Getty Images via AFP

Ezért a San Diegó-i állatkert szakemberei az illetékes amerikai kormányhivatallal egy újabb kísérletbe fogtak:

a kutatók ismerős bagolyhangokat játszottak le és bagolyürüléket utánzó fehér festékfoltokat csepegtettek el Kalifornia déli részén, négy helyszínen.

photo_camera Üregi bagoly Fotó: CLAUDE THOUVENIN/Biosphoto via AFP

Az üregi baglyok szeretik a társaságot, földalatti odúkban fészkelnek, ahol sok bagoly van a közelben. Az ilyen kolóniák védelmet nyújtanak a ragadozók, például a prérifarkasok vagy a sólymok ellen, hiszen amikor egy bagoly veszélyt érez, riasztja a többieket.

Az új kísérletben 2017-ben és 2018-ban 47 üregi baglyot teleptettek át. Húszat GPS-szel szereltek fel, hogy követni tudják mozgásukat, és időről-időre megfigyelték viselkedésüket.

A legtöbbjük sikeresen beilleszkedett új otthonába, és szaporodó kolóniákat hozott létre. Az elsődleges helyszínen, a San Diego megye délnyugati részén található Rancho Jamul ökológiai rezervátumban 2020-ban mintegy 50 bagolyfióka kelt ki. Azoknak a baglyoknak, amiket magukra hagytak, hogy új otthont találjanak, a kutatók szerint nem alakult ilyen szerencsésen az új élete. (APNews/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt