Egy terhes újságíró a szigorú szabályok miatt nem térhet haza Afganisztánból Új-Zélandra

járvány
2022 január 29., 10:07
comments 4

Új-Zélandon elutasították egy terhes újságíró, Charlotte Bellis kérelmét, hogy a szülés közeledtével a vészhelyzetre való tekintettel engedjék vissza a hazájába Afganisztánból és kapjon felügyelt elkülönítő- és karanténhelyet (MIQ-nak hívják).

Bellis az Al Jazeera kabuli tudósítója. Szeptemberben jött rá, hogy gyereket vár, akkor viszont épp Katarban volt, ahol illegális hajadon nőként teherbe esni. Fotóriporter partnerével elsőként a férfi hazájába, Belgiumba mentek, és Bellis folyamatosan próbált sorsolás útján MIQ helyhez jutni, sikertelenül. Úgy volt, hogy 2022 februárjától megszűnik az MIQ-kötelezettség az új-zélandiaknak, áprilistól pedig a külföldieknek is, így örültek, hogy a májusi szüléskor már mind Új-Zélandon lehetnek.

Charlotte Bellis
photo_camera Charlotte Bellis Fotó: 1 News / Youtube

Csakhogy a nő nem maradhatott tovább Belgiumban, és az egyetlen hely, ahová legálisan visszautazhatott, az Afganisztán volt. „Amikor a tálibok ajánlanak fel neked biztonságos menedéket - egy terhes, hajadon nőnek -, akkor tudod, hogy a helyzeted zavaros” - mondta a New Zealand Heraldnak.

Ráadásul közben mégis meghosszabbították az MIQ-kötelezettségre vonatkozó szabályokat, ezért folyamodott vészhelyzeti jelentkezésért az újságíró, amit új-zélandi nőgyógyászok és egészségügyi szakértők véleményével is alátámasztott, miszerint rendkívül magas kockázattal jár Afganisztánban szülni a megfelelő szülészeti ellátás hiánya miatt. Azonban január 24-én ezt is elutasították. Olyan okokra hivatkoztak, hogy nem az előírt 14 napos határidőn belül jelölte meg a hazatérését, illetve hogy nincs előjegyzett orvosi beavatkozása. „Hogyan szeretnék, hogy bebizonyítsam, a szülés ütemezett, időkritikus orvosi kezelés?” - kérdezte Bellis.

A nő január 28-án nyílt levelet is írt a Heraldba, és felhívta a figyelmet arra, hogy a bürokrácia számos tényezőt nem vesz figyelembe. A nő ügyvédjét legalább 30 másik nő kereste hasonló helyzetben, és a megelőző évben 229 terhes nőből csupán 23-mat engedtek be az országba. Az ügyvéd szerint a problémát az okozza, hogy nincs külön kategória a jelentkezési dokumentumon, ahol meg lehetne jelölni a terhességet, és a terhességet sem tekintik vészhelyzetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.