Koronavírus-számok Magyarországon 6/29/2022
Elhunytak + 21 Σ 46 647
Kórházban + 36 Σ 233
Fertőzöttek + 3 042 Σ 1 928 125
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak + 420 Σ 6 411 804
A legújabb trendek

Franciaországban lazítanak a korlátozásokon, Ausztriában párhuzamos társadalmat építhetnek az oltásellenesek

február 3., csütörtök 10:19

A koronavírus omikron variánsának megjelenésével világszerte egyre változatosabb, egymástól eltérő módokon viszonyulnak az államok a járványkezeléshez. A különböző döntéseket sok minden indokolhatja, az előző hullámokhoz képest jelentős átoltottsági ráta, az omikron variáns általában alacsonyabb halálozási aránya és az országonként eltérő egészségügyi teherbíró képesség.

Franciaországban fokozatosan feloldják az ötödik hullám alatt bevezetett korlátozásokat, írja az Euronews. Első körben a szabadtéri maszkviselés mostantól nem kötelező, a rendezvényeken pedig a szervezők dönthetnek arról, elvárják-e a résztvevőktől a maszkviselést. A kulturális és sportrendezvényeken megszűnik a létszámkorlátozás. A még decemberben bezárt éjszakai szórakozóhelyeket a tervek szerint február közepén tervezik újranyitni, az iskolákban pedig törekednek a jelenléti oktatás lehetővé tételére.

Franciaországban a lakosság 75-80%-a oltott.

Dagmar Häusler, a felső-ausztriai tartományi parlament képviselője, az MFG társalapítója légidőjelezik. Fotó: ALEX HALADA/AFP

Mindeközben Ausztriában a már 23 ezer tagot számláló, Emberek Szabadsága és Alapjogai (MFG) nevű párt három képviselőt is delegált a slazburgi tartományi parlamentbe. A pártnak többek között olyan követelései vannak, mint a járványügyi intézkedések - a maszkviselés és a lezárások - eltörlése, illetve az oltási törvény alkotmányellenessé nyilvánítása. Miközben az osztrák kormány a kórházi kapacitásokat figyelembe véve tovább enyhíti az oltatlanokra vonatkozó korlátozásokat.

Az oltatlanok jelenleg nem mehetnek fodrászatba, étterembe, se edzőterembe, de az MFG egyik képviselője szerint "kiskapukkal is sok minden[t]" megoldanak, és egy új, "párhuzamos társadalom épül a hasonlóan gondolkodókból", írja a Euronews.

Ausztriában az átoltottság jelenleg 75,7%*-os, a kormány célja ezt tovább növelni.

Pontosítás: Cikkünk eredeti változatában hibásan adtuk meg az osztrák átoltottsági arányszámot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt