Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Franciaországban lazítanak a korlátozásokon, Ausztriában párhuzamos társadalmat építhetnek az oltásellenesek

járvány
2022 február 03., 10:19

A koronavírus omikron variánsának megjelenésével világszerte egyre változatosabb, egymástól eltérő módokon viszonyulnak az államok a járványkezeléshez. A különböző döntéseket sok minden indokolhatja, az előző hullámokhoz képest jelentős átoltottsági ráta, az omikron variáns általában alacsonyabb halálozási aránya és az országonként eltérő egészségügyi teherbíró képesség.

Franciaországban fokozatosan feloldják az ötödik hullám alatt bevezetett korlátozásokat, írja az Euronews. Első körben a szabadtéri maszkviselés mostantól nem kötelező, a rendezvényeken pedig a szervezők dönthetnek arról, elvárják-e a résztvevőktől a maszkviselést. A kulturális és sportrendezvényeken megszűnik a létszámkorlátozás. A még decemberben bezárt éjszakai szórakozóhelyeket a tervek szerint február közepén tervezik újranyitni, az iskolákban pedig törekednek a jelenléti oktatás lehetővé tételére.

Franciaországban a lakosság 75-80%-a oltott.

photo_camera Dagmar Häusler, a felső-ausztriai tartományi parlament képviselője, az MFG társalapítója légidőjelezik. Fotó: ALEX HALADA/AFP

Mindeközben Ausztriában a már 23 ezer tagot számláló, Emberek Szabadsága és Alapjogai (MFG) nevű párt három képviselőt is delegált a slazburgi tartományi parlamentbe. A pártnak többek között olyan követelései vannak, mint a járványügyi intézkedések - a maszkviselés és a lezárások - eltörlése, illetve az oltási törvény alkotmányellenessé nyilvánítása. Miközben az osztrák kormány a kórházi kapacitásokat figyelembe véve tovább enyhíti az oltatlanokra vonatkozó korlátozásokat.

Az oltatlanok jelenleg nem mehetnek fodrászatba, étterembe, se edzőterembe, de az MFG egyik képviselője szerint "kiskapukkal is sok minden[t]" megoldanak, és egy új, "párhuzamos társadalom épül a hasonlóan gondolkodókból", írja a Euronews.

Ausztriában az átoltottság jelenleg 75,7%*-os, a kormány célja ezt tovább növelni.

Pontosítás: Cikkünk eredeti változatában hibásan adtuk meg az osztrák átoltottsági arányszámot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt