WHO: Európa a koronavírusjárvány végéhez közeledhet

járvány
2022 február 03., 14:05

A koronavírus egy lehetséges végjátéka felé közelít Európa, ahogy a vírus okozta halálozások tetőzni látszanak, mondta el Dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója, írja az AP.

Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója
photo_camera Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH/Sputnik via AFP

Kluge szerint a jelenlegi helyzet egyedülálló lehetőség az európai államoknak, hogy átvegyék az irányítást a vírus terjedése felett. Megállapítását három tényezőre alapozza:

  • a vakcináknak és a természetes megfertőződéseknek köszönhetően magasan immunizált a társadalom;
  • a vírus lassabban terjed a melegebb időben;
  • az omikron variáns okozta megbetegedés enyhébb lefolyású.

Az európai helyzet javulása Kluge szerint lehetőséget teremt az oltóanyagok határokon átnyúló elosztására is, ez pedig a vakcinák további gyártásával együtt szükséges a világjárvány legyőzéséhez. Ahogy a tudósok többször is figyelmeztettek, a világ lakosságának teljes átoltottsága mindenki érdeke, ha nem akarjuk, hogy újabb, akár veszélyesebb mutációk is megjelenjenek.

Az elmúlt hetekben Európában több országban is a korlátozások feloldásáról vagy lazításáról döntöttek. Franciaország, Anglia, Írország és Hollandia fokozatosan enyhít, míg Dánia elsőként nyilvánította "társadalmilag nem kockázatosnak" a koronavírus-járványt az EU-ban .

Ugyanakkor a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen elmondta, hogy nem merne “végleg búcsút inteni a korlátozásoknak. Nem tudhatjuk, mi történik ősszel, lesz-e újabb variáns".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.