Amerikai képviselők nekimennek az Amazonnak, mert öngyilkossághoz használt anyagot lehet rajta rendelni

öngyilkosság
2022 február 05., 18:49
comments 18

Amerikai törvényhozók kétpárti csoportja nekiment az Amazonnak, mert Jeff Bezos cége megengedte harmadik félnek, hogy az online piacterét olyan étel-tartósítószer értékesítésére használják, amit öngyilkosságokhoz használnak – írja a New York Times.

A múlt héten Andy Jassynak, az Amazon vezérigazgatójának írt levelében a Kongresszus hét tagja 15 konkrét kérdést tett fel az e-kereskedelmi óriásnál rendelhető vegyi anyagok eladásával kapcsolatban, arra is rákérdeztek, hány vásárló halt meg. A csoportot Lori Trahan massachusettsi demokrata és David B. McKinley, nyugat-virginiai republikánus képviselő vezeti.

A törvényhozók szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy az Amazon engedélyezi a vegyi anyag árusítását, ráadásul egyes eladók éjszaka is házhoz szállítják. „Ha egy személynek öngyilkossági gondolatai vannak, a halált okozó szerhez való gyors hozzáférés korlátozása tehet különbséget élet és halál között” – írták a cégnek küldött levelükben.

photo_camera Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto via AFP

„Kérjük, hagyja abba ennek a terméknek az értékesítését” – írta valaki az Amazonnak 2019 júliusában, miután egy unokahúga megölte magát a meg nem nevezett szerrel. „Már értesítettem az Amazont, és azt mondták, hogy segítenek, de azóta sem tettek így” – közölte.

A New York Times 10 embert azonosított, akik az elmúlt két évben öngyilkosok lettek a vegyülettel, köztük egy 16 éves lány Ohio államban, néhány friss főiskolás Pennsylvaniában és Missouriban, és egy 27 éves texasi lány, akinek az anyja pert is indított az Amazon ellen. A lap szerint elég sokan vásároltak belőle öngyilkossági szándékkal ahhoz, hogy a cég algoritmusa más termékeket is javasolt az erőfeszítéseik elősegítésére.

A Wall Street Journal 2019-es vizsgálata több példát talált veszélyes termékekre, amiket az Amazonon keresztül rendelni lehet, köztük olyan termék is volt, amitől az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság szerint megfulladhatnak a csecsemők. Az Amazon több céggel együttműködve perelte be a hamisított termékek kereskedőit, akik közül sokan külföldi székhelyűek.

A Times szerint a tartósítószert az Etsyn és az eBay-en is árulták, az előbbi megerősítette, hogy 2020 novemberében betiltotta a vegyi anyag értékesítését, az eBay nem reagált, de szintén betiltotta.

A szóban forgó termékről az Amazon szóvivője azt mondta: „Ami a vegyszert illeti, általában élelmiszerek, például húsok és halak tartósítására használják, és laboratóriumokban is használható reagensként. Ez egy széles körben elérhető termék, amit a kereskedők kínálnak, és sajnos sok termékhez hasonlóan visszaélhető vele.” (New York Times, CNET)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.