A legújabb számítások szerint nem a SpaceX, hanem a kínaiak űrszemete ütközhet a Holdnak

űrkutatás
2022 február 14., 20:10
comments 5

Nem a SpaceX 2015-ben fellőtt Falcon 9-es rakétájának hajtóműve az az űrszemét, ami márciusban a Holdba csapódhat. Billy Gray, az adatelemző, aki elsőként a SpaceX rakétáját azonosította forrásként, most azt mondja, hibázott a számításai során. Most 80 százalékos magabiztossággal azt állítja, hogy valójában a kínai holdprogram, a Csang-o 5-T1 küldetése során a holdra küldött szonda hordozórakétájának egyik fokozata tart a Hold felé.

A Csang-o 5 holdszondát szállító Hosszú Menetelés 3C szállítórakéta startja 2014. október 24-én a kínai szecsuán tartományból. Ennek a rakétának az egyik fokozata csapódhat 2022. március 4-én a Holdba.
photo_camera A Csang-o 5 holdszondát szállító Hosszú Menetelés 3C szállítórakéta startja 2014. október 24-én a kínai szecsuán tartományból. Ennek a rakétának az egyik fokozata csapódhat 2022. március 4-én a Holdba. Fotó: HU QINGMING/Imaginechina via AFP

A számítások szerint az űrszemét március 4-én csapódhat a Holdba, jelen ismereteink szerint ez az első alkalom, hogy ember alkotta tárgy csapódik kontrollálatlanul az égitestnek. A rakéta hajtóműfokozata becsapódáskor fel fog robbanni, de a becsapódás csak kisebb következményekkel járhat.

Jonathan McDowell, a Harward Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója a BBC-nek nyilatkozva megerősítette Gray újraszámolt adatait. A korábbi számítási hiba szerinte jól példázza, hogy mekkora bizonytalanság van az űrszemét azonosításában, ami egyben magyarázza is a hibát. "Maréknyi önkéntes munkájára számíthatunk csak, akik a szabadidejükben dolgoznak. Így nehéz is ellenőrizni a számításokat" - mondta.

A BBC beszámolója szerint a Földhöz közel keringő űrszemetet az amerikai haderő űrereje, a Space Force egy dedikált csapata követi nyomon, ám a Földtől távolabbi pályán keringő űrszemetet hivatalosan senki sem tartja számon. Az Európai Űrügynökség ennek apropóján meg is jegyezte, hogy "szükség volna megerősített űrnyomkövetésre, és szélesebb körű adatmegosztásra az űreszközök üzemeltetői, az eszközök űrbejuttatását biztosító társaságok, illetve a csillagászok és űrfigyelő közösség tagjai között". (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.