Brit szankciók a gyakorlatban: jegyet sem árulhatnak mostantól a Chelsea meccseire

külföld
2022 március 10., 12:03
comments 2

Hét Putyin-közeli orosz oligarchára vetett ki komoly személyes szankciókat a brit kormány: Roman Abramovicsra, Igor Szecsinre, Oleg Gyeripaszkára, Andrej Kosztyinra, Alekszej Millerre, Nyikolaj Tokarevre és Dimitrij Lebegyevre.

A nagyközönség előtt - nem függetlenül attól, hogy a Chelsea focicsapatának tulajdonosa - Roman Abramovics talán a legismertebb közülük. Egyben ő az az orosz oligarcha, aki tökéletesen használta ki, hogy egy patinás angol fociklub tulajdonlása milyen PR-értékkel bír. 2003-ban vásárolta meg a Chelsea-t és azóta annak ellenére ez az ártatlan arca jut eszébe róla a legtöbb embernek, hogy hősünk valójában a hatalommal összefonódott oligarcha archetípusa.

Roman Abramovics 20 éven keresztül volt a londoni futballklub, a Chelsea tulajdonosa
photo_camera Roman Abramovics 20 éven keresztül volt a londoni futballklub, a Chelsea tulajdonosa Fotó: Ekaterina Chesnokova/Sputnik

A most 55 éves Roman Abramovics a Szovjetunió felbomlásakor, az állami vagyon privatizálásával lett milliárdos, és az első lépésektől kezdve szoros szimbiózisban működött a Kreml aktuális urával. Borisz Jelcinnel annyira jóban volt, hogy egy időben lakást kapott tőle a Kreml területén, és a kérésére parlamenti képviselő és Csukcsföld kormányzója lett. A viszony annyira szoros volt, hogy egyes források szerint maga Abramovics volt az, aki felvetette Jecinnek, hogy Vlagyimir Putyin lehetne az utóda. Illetve később az elnökséget egy időre átadó Putyinnak, hogy az erre kiválasztott személy éppen Dimitrij Medvegyev legyen.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.