Több mint 700 millió forinttal tartoznak az államnak a kamupártok, amit az állam annyira nem siet behajtani

POLITIKA
2022 március 16., 20:29
comments 2

A 2018-as országgyűlési választásokon nyilvántartásba vett 100 párt közül 51 párt összesen 716 847 419 forinttal tartozik a magyar államnak, ennyi választási bírságot nem fizettek be az elmúlt 4 évben - írja a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján azt Rtl.hu.

A büntetést a pártok leginkább azért kapták, mert nem vitték vissza az NVI-nek az ajánlóíveket, amelyeken a jelölteket támogató aláírást kell gyűjteni. Ezeket akkor is vissza kell vinni a választási irodának, ha üresek, de még fontosabb, hogy le legyenek adva, ha a választópolgárok adatai szerepelnek rajta. A megbírságolt pártok olyan "kamupártok", amelyek a magyar választási törvény lazaságát kihasználva azért jöttek létre, hogy lenyúlják a pártoknak járó kampánytámogatást. Ezek a pártok notóriusak arról, hogy személyi adatokkal üzletelnek, és jelöltjeik jóval több támogatást tudnak összegyűjteni, mint szavazatot a választáson. Ez is mutatja, hogy valódi politikai tevékenységük igazán nincs is.

Az Rtl összesítése szerint három párt tartozik több mint 100 millió forinttal a magyar államnak: az Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt 358,3 millió forinttal, az Elégedetlenek Pártja 106 millió forinttal, az Oxigén Párt pedig 102,3 millió forinttal. Ezek mind több százmillió forintnyi támogatást tettek zsebre.

A bírságok behajtásában viszont nem nagyon jeleskedik az NVI, a 2018-as választások óta csak 6,5 millió forintot sikerült behajtani a több mint 700 millióból. A megbírságolt pártok közül sikerült behajtani a tartozást például a Momentumtól, amelyet 930 ezer forintra bírságolt a választási iroda, amiért nem adtak le minden ajánlóívet. Ha az állam szeretné visszakapni a kamupártoknak kiosztott százmilliókat, akkor viszont sietnie kellene, mert a büntetések 2022 decemberében elévülnek. Ha már elindult a végrehajtás, akkor még fél éve van az NVI-nek, hogy visszaszedje az adófizetők pénzét, ebben az esetben 2023 júliusa a végső határidő.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.