A külügyminisztérium nem tudja, hány ázsiai vendégmunkás dolgozik Magyarországon

gazdaság
2022 március 22., 07:07
comments 3

A magyar kormány beszállt az ázsiai munkaerőért zajló globális versenybe, a vendégmunkások egyre többen vannak, a 2020-as, legfrissebb adatok szerint már több volt Magyarországban az ázsiai, mint az ukrán vendégmunkás, de a külügy nem tudja, hányan dolgoznak Magyarországon – írja a G7.

A cikk szerint a kormány 2021-ben egy törvénymódosítással könnyítette meg a magyarországi munkavállalást kilenc ország állampolgárai számára: Vietnám, Mongólia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Fehéroroszország, Kazahsztán, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró. A veszélyhelyzet fennállásáig érvényes rendelet szerint csak akkor jár a külön engedély nélküli, egyszerűsített foglalkoztatás, ha a munkavállaló a kormány által minősített munkaerő-kölcsönző cégek egyikénél ír alá.

A területet teljes egészében a Külgazdasági és Külügyminisztérium szabályozza, A G7 szerette volna megtudni, mely országból hányan érkeznek, és milyen arányban kerülnek a kormány kiemelt stratégiai partnervállalataihoz. A külügy azonban megtagadta a választ arra hivatkozva, hogy a munkaerő-kölcsönzésben részt vevő felek magánjogi szerződéséhez semmi köze, „így a kérdésekben adatot sem kezel, nem minősül adatkezelő szervnek.“ Vagyis a külügyminisztérium kijelölt kilenc országot, ahonnan vendégmunkásokat vár, de azt nem figyelik, melyik országból hányan jönnek Magyarországra dolgozni. A G7 rákérdezett az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál is a fenti országokból egyszerűsített eljárással érkező munkavállalók számára, de kiderült, hogy ezt ők sem tartják számon.

Ahogy megkeresték azt a munkaerő-kölcsönző céget is, amelyik egyszerre minősített foglalkoztató és a magyar kormány kiemelt stratégiai partnere is, de ahogy a G7 írja, „az éppen az elmúlt hónapokban újra teljesen magyar tulajdonba került Prohumán Kft. így sem érezte indokoltnak, hogy reagáljon”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.