Genetikailag módosított koalákkal mentenék meg a fajt Ausztráliában

külföld
2022 március 28., 17:27
comments 2

A kutyák, a betegségek és az aszályok az amúgy is sebezhető koalapopulációk rohamos csökkenését eredményezték Ausztráliában. Egy két éves, Jagger nevű koala azonban hozzájárulhat az ország keleti partvidékén élő veszélyeztetett kolóniák sorsának biztosításához.

Jagger az első koala, amelyet a Queenslandi Egyetem (UQ) által indított Living Koala Genome Bank kísérleti program részeként tenyésztettek, pénteken engedték szabadon a Gold Coast-i Elanora Természetvédelmi Parkban. „Jagger betegségtől mentes, teljesen beoltották a klamidia ellen, és változatos genetikájának köszönhetően megvédi a koalákat a beltenyésztés (rokon egyedek közötti szaporodás - szerk.) veszélyeitől" - mondta Stephen Johnston, az UQ egyetemi docense.

„Ő csak az egyik tagja a nemrégiben befejezett kísérleti projektünknek, aminek keretében nagy genetikai értékű koalákat szaporítunk, majd szabadon engedjük őket, javítva ezzel a genetikai variációt. Bevált tenyésztési technológiákat alkalmaztunk a koala genetikai elemzésével és a betegségek szűrésével kombinálva, hogy segítsük a koalapopulációk kezelését és megőrzését” – mondta Johnston.

Szerinte a queenslandi koalák elsődleges veszélye az élőhelyek felaprózódása, amelyet a talajtisztítás, valamint az utak és házak fejlesztése okoz. Ezek a koalák számának csökkenését eredményezték, ami növeli a beltenyésztés kockázatát.

„A beltenyésztés káros variációkat, alacsony termékenységet, betegségeket, valamint egyéb rendellenességeket, például gerincferdülést eredményezhet.” Johnston abban reménykedik, hogy az állatkertek és az egyetemek közötti együttműködés mintaként szolgálhat a vadon élő koalák hosszú távú megőrzésében.

Queensland koalaállománya 2001 óta legalább 50%-kal csökkent az erdőirtás, a szárazság és a bozóttüzek következtében, a szövetségi kormány februárban a veszélyeztetett állatok közé sorolta az erszényes állatot Új-Dél-Walesben, Queenslandben és az Ausztrál Fővárosi Területen is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.