Túlárazott számlákkal 8,7 milliárdos kárt okozott egy Bács-Kiskun megyei bűnszervezet

bűnügy
2022 március 28., 07:57
comments 1

Egy kiterjedt bűnszervezet pályázati támogatások jogosulatlan igénybevételével, valamint a munkáltatással összefüggő adó- és járulékterhek megfizetésének elkerülésével a hazai és uniós költségvetésnek összesen 8,7 milliárd Ft vagyoni hátrányt okozott, írja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleményében. Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás, gazdasági vesztegetés és hamis magánokirat felhasználása miatt emeltek vádat az adócsaló bűnszervezettel szemben.

A vádirat szerint a bűnszervezet irányítója a társaival 2010-től egy hierarchikusan felépülő, konspiratívan működő szervezetet hozott létre és működtetett közel nyolc éven át. Ennek célja a bűnszervezet vezetőjének tényleges irányítása alatt álló gazdasági társaságok érdekében uniós és hazai pályázati támogatások jogosulatlan igénybe vétele, az általános forgalmi adó jogosulatlan elszámolása, valamint a munkáltatással összegfüggő adó-és járulékterhek megfizetésének elkerülése volt.

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága 19 pályázatot vizsgált, amiket a cégcsoport elnyert. Két pályázat kapcsán OLAF vizsgálat is folyt, utóbbi szerv ajánlását a nyomozás során figyelembe vették.

A bűnszervezet felépítése a pályázati céloknak megfelelően változott, a tagok az egyes pályázatok tárgyához igazodva cserélődtek.

A bűnszervezet irányítója a lehető legnagyobb pályázati összeg lehívása érdekében túlárazott számlákat használt fel, valójában azonban a projektek megvalósítását a lehető legkisebb összeg ráfordításával oldotta meg.A pályázó cégek a legtöbb esetben ténylegesen nem vagy csak részben rendelkeztek a pályázathoz szükséges önerővel. A bűnszervezet vezetője költségnemenként meghatározta azt is, hogy az elfogadott pályázati összeg helyett ténylegesen mekkora összeget szán anyag-és eszközbeszerzésre, az alvállalkozóknak és szállítóknak kifizethető díjakra, azaz a projekt tényleges megvalósítására. A pályázatok során benyújtott, túlárazott számlák és a projektek megvalósításának tényleges költsége közötti különbözet egy a bűnszervezet keretei között működő számlagyáron keresztül készpénzben jutott vissza a cégcsoport valamely tagjához.

A bűncselekménnyel az uniós és a hazai költségvetésnek okozott vagyoni hátrány több mint 8,7 milliárd forint, amely a nyomozó hatóság kiemelkedő vagyonfelderítő munkájának eredményeként teljes egészében biztosítva lett a cégcsoport eszközállományának, valamint gépjárművek és ingatlanok zár alá vételével.

Az ügyészség 67 vádlottal – köztük 14 vádlottal mint bűnszervezet tagjával - szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és gazdasági vesztegetés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat. A bűnszervezetben elkövetőkkel szemben az ügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhatnak.

Emellett a vádlottakkal szemben a bűnszervezet ideje alatt szerzett vagyonra, továbbá a bűncselekménnyel szerzett gazdagodás erejéig vagyonelkobzás elrendelésére, míg 17 céggel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt az ügyészség.

A címlapkép csak illusztráció.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.