Hogyan lehetséges, hogy tucatjával buknak le az orosz kémek Európában, de Magyarországon nem találtak egyet sem?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 március 31., 15:45
comments 32

Sok fronton zajlik a küzdelem az Ukrajnát lerohanó Oroszország és a demokratikus világ között, ezek egyike a diplomáciai.

Az orosz agresszió miatt kialakult, akár a háború eszkalálódásával is fenyegető biztonsági helyzetben minden ország elemi érdeke a területén működő orosz hírszerző hálózatok felszámolása. Békeidőben is illik odafigyelni potenciálisan ellenséges országok kémtevékenységére, de ilyenkor különösen aktív mindenki, hiszen az orosz félnek komoly érdeke a külföldi hírszerzés felpörgetése.

Nyilván e két faktornak is köszönhető, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban annyi hírszerzőként lebukott orosz diplomatát utasítottak ki a világ és Európa országaiból, amennyire a hidegháború óta nem volt példa. Sőt, ha a kiutasító országok számát és sokféleségét nézzük, a jelenség általában is példátlannak mondható az eddigi diplomáciatörténetben. A jelenséget persze az is magyarázza, hogy a demonstratív kiutasítások alkalmasak az Ukrajna ellen indított háborút elítélő álláspont hangsúlyozására.

A 444 összesítése szerint csak márciusban és csak az Európai Unió oszágai 148 kémként azonosított orosz diplomatát utasítottak ki. Ha pedig ideszámoljuk azt az 54 orosz diplomata-kémet, akik tegnapelőtt, kedden szálltak fel a moszkvai repülőjáratra Prágában, de akiknek a kiutasításáról még tavaly döntöttek, akkor 202-nél tart az EU-s országból márciusban eltávolított oroszok száma.

A legtöbb orosz kémet az egykori Szovjetunió érdekkörébe tartozó volt szocialista kelet-európai országokban találták: a 202-ből 42-t utasítottak ki Nyugat-Európából, 160-at keletről és középről. Putyin titkos hálózatára a visegrádi országokban csaptak le a legkeményebben: a V4-ek egymaguk 138 oroszt küldtek haza a 202-ből.

Hogy képbe tudjuk helyezni ezt a 202 kiutasítottat: az eddig legnagyobb hasonló akció majdnem napra pontosan 4 évvel ezelőtt zajlott le, miután kiderült, hogy Putyin titkosszolgálati emberei a nagy-britanniai Salisbury városában Novicsok nevű, orosz fejlesztésű idegméreggel próbálták meggyilkolni Szergej Szripal egykori orosz titkosszolgálati tisztet és lányát. Az egyik erre adott reakció világméretű volt: az Egyesült Államok, Európa, Kanada és Ausztrália összesen 151 hírszerzőként ismert diplomatát utasított ki. Ez akkor a legnagyobb hasonló megmozdulás volt a hidegháború óta.

Nézzük, hogyan is történtek az események most márciusban!

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt