Olaszországban több mint két év után véget ért az egészségügyi veszélyhelyzet, feloldják a korlátozásokat

járvány
2022 április 01., 06:15
Green Pass ellenőrzése Olaszországban 2021 augusztusában
photo_camera Green Pass ellenőrzése Olaszországban 2021 augusztusában Fotó: STEFANO NICOLI/NurPhoto via AFP

2020 januárjában vezettek be egészségügyi veszélyhelyzet Olaszországban, miután ez volt az az európai ország, ahol először jelent meg a koronavírus. A veszélyhelyzetet több mint két évvel később, 2022 áprilisától oldják fel.

Ez azt jelenti, hogy április 1-től nem kötelező az oltottsági igazolás a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a hivatalokban és a szállodákban sem.

Megszűnik továbbá a karanténkötelezettség azok számára, akik fertőzöttel érintkeztek, de nem betegedtek meg, és tünetmentesek. Az oltott betegeknek hét napig kell házi karanténban lenniük, az oltatlanoknak tíz napig.

Az országot nem osztják fel tovább színekkel megjelölt járványövezetekre, és feloldották a járvány kezdetén felállított egészségügyi tanácsot, felmentették a rendkívüli járványbiztost is feladatai végzése alól. Kormánybiztos felügyeli viszont továbbra is az oltási kampányt, melynek irányítására Tommaso Peltroni tábornokot nevezték ki.

A legtöbb helyszínen eltörlik az oltási igazolás kötelezettségét: április 1-től az okmány nélkül is lehet belépni az üzletekbe, a közhivatalokba, a postára és a bankba. Az oltási igazolás nem kötelező mostantól a városi tömegközlekedési eszközökön, továbbá a múzeumokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein. Semmilyen oltási vagy más védettségi igazolás nem kell a szállodákban és más szálláshelyeken.

A vendéglátóhelyek zárt tereiben, szabadtéri előadásokon, nyitott stadionokban, repülőgépeken, vonatokon, hajókon, turistabuszokon egyszerű oltási igazolást (Green Pass) kérnek, ami legalább egy oltás felvételét bizonyítja, a betegségből történt gyógyulást, vagy negatív teszteredményt.

Zárt térben, valamint szabadtéri csoportos és tömegeseményeken továbbra is kötelező az Ffp2 típusú maszk viselése, amit minden tömegközlekedési eszközön, az üzletekben, mozikban, színházakban, sportcsarnokokban, nyitott stadionban is viselni kell, de májustól várhatóan minden korlátozást eltörölnek.

A napi esetszám Olaszországban 70 ezer és 90 ezer között mozog, a halottak száma csütörtökön 159 volt. Kórházban jelenleg több mint 9800 beteget kezelnek, intenzíven 486-an vannak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.