A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség bízik abban, hogy a magyar kormány továbbra is a NATO és az EU döntéseivel összhangban segíti Ukrajnát

háború
2022 április 04., 21:07

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) arra kéri a magyar kormányt, hogy továbbra is segítse Ukrajnát, és „lehetőségei szerint mozdítsa elő a fegyveres konfliktus beszüntetését és a béke megteremtését”.

Az MTI által idézett nyilatkozat rámutat, hogy „a több mint egy hónapja tartó orosz-ukrán háborúnak már eddig is sok ukrán állampolgár, köztük nők és gyerekek estek áldozatul”, számosan pedig kénytelenek voltak elhagyni a szülőföldjüket. Kárpátalja lakosai, köztük a magyarok is a magyar kormányzat támogatásával mindent megtesznek azért, hogy ellássák, befogadják a menekülteket.

Orbán Viktor miniszterelnök és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke egy teraszon ül Brüsszelben 2019. április 10-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke egy teraszon ül Brüsszelben 2019. április 10-én Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az országgyűlési választás eredménye bizakodásra ad okot abban a tekintetben, hogy „a magyar kormány továbbra is felvállalja majd mind az ukrajnai menekültek gyámolítását, mind az Ukrajnában nehéz körülmények közé került honfitársainknak a megsegítését.”

A KMKSZ a kormány régi szövetségese, de van egy nagyon óvatos mondat a nyilatkozatban, amely egy kicsit kilóg a magyar kormányzati narratívából. Eszerint a kárpátaljai szervezet abban bízik, hogy

„a háború, illetve a védelmi felszerelések szállításának vonatkozásában továbbra is a NATO-döntések, a gazdasági szankciók vonatkozásában pedig az Európai Unió döntéseinek értelmében eljárva továbbra is segíti majd Ukrajnát”.

A KMKSZ örömmel állapítja meg továbbá, hogy „Magyarország kezdettől fogva támogatta Ukrajnának az Európai Unióba történő gyorsított felvételét”.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.