A falu, ahol nyert az ellenzék: Keszü

POLITIKA
április 5., 7:36
comments 8

Budapest határát elhagyva viszonylag nehéz olyan települést találni, ahol nyert volna az ellenzék április 3-án. A Nemzeti Választási Iroda oldalát böngészve találtam néhány példát: Pest megyében Gödöllő, Nagykovácsi, Budaörs, Remeteszőlős, Pilisjászfalu ellenzéki fellegvárnak tűnik vidéken. A választókerületeket ugyan összességében a Fidesz nyerte, de ezeken a településeken az ellenzék nyert.

Pest megyét elhagyva azonban jön a narancs-tenger, sehol egy ellenzéki település. Szeged és Pécs egyik fele ide, a másik oda húzott, még nem tudni, hogy összességben a kormánypárti vagy az ellenzéki szavazók voltak-e többségben.

Ami viszont biztos, hogy a Pécs melletti Keszü faluban nyert az ellenzéki összefogás: Mellár Tamás 356 szavazatot kapott, míg a fideszes Kővári János csak 331-et. Az országos listás választást is az ellenzék nyerte Keszüben 339-320 arányban. Egyelőre nincs magyarázat arra, hogy az 1300 fős falu miért lóg ki a sorból. A névjegyzékben lévő választópolgárok száma 1096 volt, ebből 818-an mentek el szavazni, ez 74,64 százalékos részvételt jelent.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Az biztos, hogy a keszüiek döntő része naponta Pécsre jár dolgozni, hiszen a megyeszékhely csak 5–7 kilométerre van.

Nem tudok rá magyarázatot adni

- mondta lapunknak Buday-Sántha Attila, Keszü független polgármestere. A korábbi választások alatt is a baloldali jelöltek nyertek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt