Jó sok felvételi többletpontot ér az önkéntes tartalékos katonáskodás

oktatás
2022 április 06., 07:00
comments 21

A Magyar Közlönyben megjelent Orbán Viktor rendelete, ami módosítja a felsőoktatási felvételi eljárást, pontosítja, hogy szeptembertől hány többletpontot ér, ha a fiatal az egyetem előtt önkéntes tartalékos katonának áll – írta meg a 24.

  1. 16 többletpontot kap, aki a honvédek jogállásáról szóló törvény szerint szakkiképzés nélkül teljesít 6 hónapos szolgálatot.
  2. 32 többletpontot kap, aki a 6 hónap alatt (az alapkiképzés után) szakkiképzést is végrehajt.
  3. Újabb 32 (64) többletpont jár a folytatólagos újabb 6 hónapért, szakkiképzésért.
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kezet fog egy T72-es típusú harckocsi legénységének tagjaival az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én.
photo_camera Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kezet fog egy T72-es típusú harckocsi legénységének tagjaival az 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképző Bázisán Hajdúhadház közelében 2022. február 24-én. Illusztráció: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A rendelet szeptember 1-én lép hatályba, először a 2023 februárjában induló képzésekre jelentkezésnél, a keresztféléves felvételi eljárásban alkalmazzák.

Összehasonlításképp: egy felvételiző a nyelvtudásáért maximum 40 többletpontot kaphat, akkor is, ha több különböző nyelvből szerzett nyelvvizsgát, a B2 (korábban középfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga 28, a C1 (korábban felsőfokú) komplex államilag elismert nyelvvizsga 40 többletpontot ér.

Így egyébként egy év önkéntes tartalékos szolgálattal elméletileg be lehetne jutni például az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem államilag finanszírozott nemzetközi gazdaság és gazdálkodás német nyelvű szakára. (Frissítés: ez tévedés, mesterszakról van szó, a hibáért elnézést kérek.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.