Mégsem engedik ki a börtönből a volt perui elnököt

külföld
2022 április 09., 05:07

Mégsem szabadulhat ki a börtönből Alberto Fujimori, az emberi jogok megsértése miatt elítélt egykori perui elnök, mert a limai alkotmánybíróság szabálytalanul döntött erről - állapította meg helyi idő szerint pénteken az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága.

Carlos Reano, a bíróság főügyésze úgy nyilatkozott, hogy a perui hatóságok a döntés miatt egyelőre nem engedik szabadon Fujimorit. A volt elnököt különleges börtönben őrzik, ahol ő az egyetlen fogvatartott.

A vitatott megítélésű egykori elnök hívei a börtönnél várták Fujimori szabadon bocsátását, míg a neki nyújtott elnöki kegyelem ellenzői a főváros, Lima utcáin tiltakoztak.

photo_camera Fotó: ANDINA/AFP

A 83 éves, japán származású politikus 25 éves börtönbüntetését tölti, amelyet az emberi jogok megsértése miatt szabtak ki rá. Fujimori tíz éven át vezette a latin-amerikai országot, és bár sokan diktátornak tartották, meg tudta őrizni népszerűségét.

Az elítélt exelnöknek utóda, Pedro Pablo Kuczynski adott elnöki kegyelmet humanitárius okokra, megromlott egészségére hivatkozva 2017-ben, de ezt a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette. Ezt a döntést változtatta meg márciusban az alkotmánybíróság, kimondva, hogy Fujimori mégis kiszabadulhat.

Perut Fujimori elnöksége idején a Fényes Ösvény nevű szélsőbaloldali terrorszervezet fenyegette, amely ellen könyörtelenül léptek fel az állami hatóságok. Fujimorit 2000-ben korrupcióval vádolták meg, ami miatt Japánba menekült. Chilében fogták el öt évvel később, ahonnan kiadták Perunak.

Ezt követően több ügyben is elmarasztalta a bíróság. A legsúlyosabb ítéletben gyilkosság, emberrablás és testi sértés miatt mondták ki bűnösnek a Grupo Colina halálbrigád tevékenysége miatt, amely baloldaliakkal vagy annak bélyegzett emberekkel végzett Fujimori elnökségének első éveiben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.